Τύποι Σπιτιών της Σαντορίνης


Η Σαντορίνη είναι ένα ιδιαίτερο νησί από μορφολογικής συμπεριφοράς, οι εναλλαγές του εδάφους, δίνει τη δυνατότητα να κατασκευάζονται πολλών ειδών κατοικίες, ανάλογα με τη μορφολογία του εδάφους της περιοχής.

Αγροτικά Σπίτια




Χαρακτηριστική περιοχή αγροτικών σπιτιών, θα βρείτε στη περιοχή Ημεροβίγλι. Θα τα βρείτε σε παρυφές οικισμών ή μέσα σε χωράφια. Διαθέτουν μεγάλη αυλή και βοηθητικούς χώρους, που βρίσκονται περιμετρικά του σπιτιού. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα περισσότερα σπίτια στο νησί διαθέτουν δεξαμενές, υπόγειες ή επίγειες, για το βρόχινο νερό διότι το νησί είναι άνυδρο.

Τα λαϊκά αστικά σπίτια


Θα τα βρείτε κυρίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως στην Οία. Κύριο γνώρισμα τους είναι το ακανόνιστο σχήμα, που οφείλεται κυρίως στη διαφορετική αρχιτεκτονική των γειτονικών σπιτιών. Αντίθετα με τα αγροτικά σπίτια, τα λαϊκά σπίτια διαθέτουν περιορισμένο χώρο, λείπει στα περισσότερα ο χώρος για τα κατοικίδια ζώα και ότι βοηθητικοί χώροι υπάρχουν βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο.


Τα αρχοντικά σπίτια


Θα τα βρείτε κυρίως σε κεντρικές περιοχές οικισμών και «οι ηλικίες» του χρονολογούνται περίπου το 19ο αιώνα. Η αρχιτεκτονική του επηρεάζεται κυρίως από την Ιταλική αναγεννησιακή μορφή, αλλά και αυτό ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί διότι δεν υπάρχουν επαρκεί στοιχεία για τον 18ο αιώνα του νησιού.




Στυλ κτισμάτων


Υπόσκαφα Σπίτια


 
Ένα από τα παγκόσμια αρχιτεκτονικά φαινόμενα, ανήκει στη Σαντορίνη και πιο συγκεκριμένα στα υπόσκαφα σπίτια. Η αφορμή για τη δημιουργία αυτή ήταν, η ανάγκη των πληρωμάτων των πλοίων που άραζαν στην περιοχή, για ξεκούραση και ανασυγκρότηση δυνάμεων. Έτσι μ’ αυτό τον τρόπο «αντιστάθηκαν» στην ιδιαίτερα βραχώδη περιοχή της Σαντορίνης. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών αυτών είναι, στενόμακρα και με μικρή πρόσοψη.
Τα υπόσκαφα σπίτια κυρίως χωρίζονται σε δύο μέρη, στο μπροστά μέρος, όπου υπάρχει η κουζίνα και η τραπεζαρία και το δεύτερο μέρος που είναι η κρεβατοκάμαρα, ενδιάμεσα χωρίζονται από έναν χτιστό τοίχο. Η τουαλέτα κατά κύριο λόγο βρίσκεται έξω από το σπίτι. Αν η μορφολογία του εδάφους το επιτρέπει, τα νοικοκυριά διέθεταν και ένα μικρό παρτέρι, όπου εκεί συνήθως φύτευαν και περιποιούνταν διάφορα μυρωδικά, βότανα και λουλούδια, δίνοντας μ αυτό τον τρόπο μια άλλη νότα μυρωδιά και χρώματος στη περιοχή. Από αρχιτεκτονικής άποψης το πάχος του τοίχου είναι περίπου 30-65εκατοστά και όλες οι επιφάνειες των τοίχων καλύπτονται με μείγμα θηραϊκής γης και νερό, αν όμως κρίνεται ότι χρειάζεται μια επιπλέον ενίσχυση  τότε τοποθετούνται μικρά κομμάτια κοκκινόπετρας στο σοβά. Συνεπώς τα σπίτια αυτά φωτίζονται και αερίζονται μόνο από την είσοδο του σπιτιού.

Μια παραγωγή της 11traveller.blogspot.com

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου