Πρωτοχρονιάτικα Ήθη και Έθιμα απ όλο το κόσμο.

 (ATHENS,GREECE)

Το 2012 πλησιάζει, οι περισσότεροι ήδη έχουμε ξεκινήσει να ετοιμαζόμαστε για το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, αλλά αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται "ποια είναι τα ήθη και τα έθιμα της πρωτοχρονιάς στον υπόλοιπο κόσμο;".

Ας συστηθούμε με τους υπόλοιπους λαούς...

Ελλάδα -Κύπρος: Στην Ελλάδα και στην Κύπρο τρώμε την παραδοσιακή βασιλόπιτα. Αφού πρώτα σταυρώσουμε τη βασιλόπιτα, κόβουμε τα κομμάτια και τα μοιράζουμε σύμφωνα με την "οικογενειακή ιεραρχία". Τα πρώτα κομμάτια δίνονται με σειρά στον Χριστό, στην εκκλησία, στον φτωχό, στο σπίτι και μετά πάει στα άτομα της οικογένειας. 

Ισπανία:  Έχουν ένα διαφορετικό και σαφώς ποιο υγιεινό έθιμο, τρώνε 12 σταφύλια (όσοι και οι μήνες του έτους), θεωρώντας ότι μ' αυτό το τρόπο θα έχουν καλή τύχη για το νέο έτος.

Ολλανδία: Στη Ολλανδία έχουν εμπρηστικές "διαθέσεις", μαζεύουν όλα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα καίνε, υπό τη μουσική των πυροτεχνημάτων. Σύμφωνα με τους Ολλανδούς, το έθιμο αυτό έχει σαν στόχο να "κάψει" το προηγούμενο έτος για να είναι "καθαρό" το επόμενο.

Σκωτία: Οι κάτοικοι δείχνουν ένα πιο κοινωνικό πρόσωπο, με την αλλαγή του χρόνου κάνουν επίσκεψη στα σπίτια των γειτόνων τους, έχοντας ως δώρο μαζί τους ένα ξύλο ή ένα ψωμί. Στο Εδιμβούργο η γιορτή Hogmanay είναι η μεγαλύτερη σ' όλη τη χώρα και τιμάτε με ολονύχτια πάρτυ. 

Ιαπωνία: Στην Ιαπωνία οι εκδηλώσεις και τα πάρτυ ξεκινάνε από τις αρχές Δεκεμβρίου. Διεξάγονται πολλά πάρτυ Bonenkai, σύμφωνα με τα οποία οι άνθρωποι αποχαιρετούν τα προβλήματα και τις σκοτούρες το έτους που τελειώνει για να καλωσορίσει το επόμενο. Ενώ τα παιδιά παίρνουν τα otoshidamas, μικρά δωράκια που μέσα περιέχουν λεφτά.

Κολομβία: Στην Κολομβία καίνε ένα ανθρώπινο ομοίωμα, που είναι φτιαγμένο από κουρέλια ρούχων. Το κάθε μέλος της οικογένειας βάζει δικά του κομμάτια και πάνω στο ομοίωμα αυτό καρφιτσώνουν σημειώματα με τις άσχημες ή λάθος πράξεις που έκανα για το έτος που τελειώνει, ή κακοτυχίες που τους συνέβησαν και θέλουν να απαλλαγούν. Το ομοίωμα αυτό είναι γεμισμένο με άχυρα και κροτίδες, όπου με την αλλαγή το έτος το ανάβουν και δημιουργείται ένα εντυπωσιακό θέαμα. 

ΗΠΑ: Για την Αμερική λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε τι γίνεται. Όλος ο κόσμος μαζεύεται στην οδό Time Square της Νέα Υόρκης, για να δουν την κρυστάλλινη μπάλα να κατεβαίνει. 

Και μη ξεχνάτε, στην Αυστραλία έχουν καλοκαίρι.... Οπότε αν σκοπεύεται να πάτε προς την Αυστραλία, απαραίτητο το μαγιό και η σανίδα του σερφ..



Βίντεο από αλλαγή χρόνου:
Μια παραγωγή της 11traveller.blogspot.com

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου