Σκυριανές Αποκριές, Επεισόδιο 2ο...




Ο «γέρος» μασκαράς αποκριών…

Ο «γέρος» είναι η κυρίαρχη μορφή στις εκδηλώσεις αυτές, παριστάνει τον γερο – τσοπάνη, ζωσμένο με κουδούνια. Κάτω φοράει άσπρο μάλλινο κοντοβράκι (κοντοβράτσι) των τσοπάνηδων, άσπρες υφαντές κάλτσες χωρίς πέλματα (τροχαδόκαλτσες) και πέτσινα σανδάλια (τροχάδια). Οι «τροχαδόλατσες» καλύπτουν μόνο τις κνήμερς και στερεώνονται κάτω από το γόνατο με μαύρες καλτσοδέτες.
Από πάνω φοράνε, μέχρι τη μέση, την τσοπάνικη κάπα (καπότο) μαύρου χρώματος. Η κουκούλα του καπότου σκεπάζει μόνο το κεφάλι και στερεώνεται με τη μακριά υφαντή και κεντημένη ζώνη των βοσκών (ζουνάρι) που πέφτει μπροστά στο στήθος. Στη ράχη παραχώνει κουρέλια ή μαξιλάρια για να σχηματιστεί η καμπούρα. Το πρόσωπο το κρύβει με μάσκα (μουτσούνα) από προβιά μικρού γιδιού με δύο τρύπες για τα μάτια. Στη μέση ζώνεται με καμιά πενηνταριά τσοπάνικα κουδούνια και στο χέρι κρατάει το τσοπάνικο στραβοράβδι στολισμένο στη λαβή με αγριολούλουδα. Όσο αστείο και αν ακούγεται, ο τρόπος που δένονται τα κουδούνια είναι αρκετά έξυπνος, έτσι ώστε να φοριούνται πολλά κουδούνια. Οι άκρες του «καπότου» είναι γυρισμένες στη μέση για ν αφήνουν τελείως ελεύθερη τη μάζα των κουδουνιών. Κάθε κουδούνι κρατιέται από έναν κρίκο και αυτοί οι κρίκοι είναι περασμένοι σ’ ένα σχοινί (λιτάρι) γύρω στη μέση, ώστε να κρέμονται ελεύθερα και να βροντούν. Ο γέρος προχωρεί με ρυθμικούς βηματισμούς, έτσι ώστε τα κουδούνια που είναι περασμένα στη μέση του να δίνουν ήχους φοβερούς.


Η «Κορέλα» μασκαράς αποκριών..

Η «κορέλα» είναι άντρας ντυμένος με Σκυριανά γυναικεία εσώρουχα. Κάτω φοράει μια κεντητή φούστα (σκούτα) πάνω απ αυτήν ένα άσπρο μεσοφόρι (κολοβόλι) και μια κεντητή ποδιά. Στο πάνω μέρος του σώματος φοράει μεταξωτά πουκάμισα κι από πάνω χρυσοΰφαντο «μεντενέ». Στη μέση δένεται μια φαρδιά ζώνη που κλείνει με πόρπες (κλειδοτήρια). Η «κορέλα» σκεπάζει το κεφάλι με κίτρινο μαντήλι απ’ το οποίο προβάλουν ψεύτικες πλεξούδες μαλλιών με μεταξωτές κορδέλες και κρύβει το πρόσωπο με χάρτινη γυναικεία «μουτσούνα». Η «κορέλα» κρατάει στο χέρι ένα μαντήλι, που το κουνά, χορεύοντας γύρω από τα «γέρο», όταν αυτός προχωρά ή στέκεται και τραγουδά. Η ονομασία «κορέλα» προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων «κόρη» και «κουρέλι».


Ο «φράγκος» μασκαράς αποκριών..

Ο «φράγκος» ντύνεται με κοινά παλιόρουχα (παντελόνι, σακάκι, φανελάκι). Οι Σκυριανοί τα ονόμαζαν «Ευρωπαϊκά» τα ρούχα αυτά (ή αλλιώς σύγχρονες ενδυμασίες). Στο κεφάλι φοράει ότι καπέλο του αρέσει, ενώ το πρόσωπο το κρύβει με μια κοινή αποκριάτικη μουτσούνα. Ένα ακόμη στοιχείο του είναι ένα τσοπάνικο κουδούνι που κρεμιέται από το πίσω μέρος της μέσης κι ένα κοχύλι που κρατάει στο χέρι, το γνωστό στους ναυτικούς «μπουρού». Ο «φράγκος» ονομάστηκε έτσι γιατί ο μόνος που δε φοράει Σκυριανά ρούχα, αλλά «φράγκικα» (σακκάκι – παντελόνι).


Η ομάδα και τα παιδιά.

Όταν οι ομάδα τελειώσει τις επισκέψεις στα συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, όπου πηγαίνει για να ξεκουραστεί και να τους φιλέψουν, συνεχίζουν το δρόμο προς το Κάστρο μέχρι το μοναστήρι του Άη Γιώργη (πολιούχος του νησιού). Εκεί θα χτυπήσουν χαρούμενα την καμπάνα της εκκλησίας, βάζοντας μ αυτό τον τρόπο τέλος στη διασκέδαση.
Τα παιδιά θέλοντας να δώσουν το δικό τους στίγμα στην όλη εκδήλωση και προσπαθώντας να μιμηθούν τον «γέρο» , φορούσανε απομιμήσεις κουδουνιών από καλάμι ή από ένα ειδικό φυτό, την «καρώνα» που ήταν το ιερό φυτό του Διόνυσσου.


Παλιότερες Σκυριανές Μεταμφιέσεις.

Η τριάδα του «γέρου», της «κορέλας» και του «φράγκου» κατάφερε να κερδίσει τις παραδοσιακές ενδυμασίες του μέσα στο χρόνο, όμως παλιότερα πέρα από αυτά τα μεταμφιεσμένα πρόσωπα, οι νέοι άνδρες της Σκύρου ντύνονταν «νύφες», φορούσανε δηλαδή γαμήλιες στολές και σε αντίθεση με τη βασική τριάδα, εδώ οι εκδηλώσεις ήταν πιο σεμνές. Αυτή η ομάδα όμως είχε έναν επικεφαλή, που φορούσε φουστανέλα ή βράκα και φέσι, επάργυρα πιστόλια και σπαθί και τον καλούσαν σαν «γενίτσαρης» ή «γιανίτσαρης». Την ομάδα αυτή τη συνόδευε μια μικρή ορχήστρα και την ακολουθούσε ένας «γέρος», που φύλαγε τις «νύφες» και δεν επέτρεπε να τις πλησιάσουν, ώστε να μην προκληθούν ζημιές στις νυφικές στολές.


11traveller.blogspot.com Production

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου