Ολυμπιακή Αεροπορία Μέρος 1ο.




Ολυμπιακή Αεροπορία και 

Αριστοτέλης Ωνάσης

Πέρασαν πάρα πολλά χρόνια από τότε που η Ολυμπιακή Αεροπορία σέρβιρε τους επιβάτες της με επίχρυσα μαχαιροπήρουνα, μπακαρά ποτήρια και πορσελάνινα πιάτα, πάνω σε λινά τραπεζομάντιλα.
Στην Α’ θέση υπήρχαν κηροπήγια με κεριά και ένα κουτί γαρδένιες για κάθε κυρία. Αυτό ήταν το κύρος την Ολυμπιακής Αεροπορίας υπό την επιμέλεια του Αριστοτέλη Ωνάση , κάθε γραφείο της Ολυμπιακής Αεροπορίας στο εξωτερικό ήταν μια δεύτερη πρεσβεία της Ελλάδος.

Ο εθνικός αερομεταφορέας η Εθνική Ανώνυμη Εταιρεία (Τ.Α.Ε.), που είχε δημιουργηθεί από τη συγχώνευση επιμέρους προβληματικών αεροπορικών εταιρειών το 1946, εκποιείται σε πλειστηριασμό το 1955. Επειδή όμως κανείς δε τη θέλει κατοχυρώνεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο ένα χρόνο αργότερα υπογράφει συμφωνία με τον Αριστοτέλη Ωνάση, που περιλαμβάνει και την αποκλειστική εκμετάλλευση των αεροπορικών συγκοινωνιών της χώρας.

Ο Ωνάσης αγοράζει την φαλιρισμένη Τ.Α.Ε., έναντι 2,000,000 δολαρίων και την ονομάζει σε «Ολυμπιακή Αεροπορία», καθότι λάτρεις των Ολυμπιακών Αγώνων, ανοίγοντας τα φτερά της στις 6 Απριλίου 1957. Η εταιρεία είχε τότε προσωπικό οκτακοσίων εξήντα πέντε (865) και δεκατέσσερις ντακότες (παλιό μεταγωγικό αεροπλάνο με δύο κινητήρες).
Ωστόσο, ο αερομεταφορέας πολύ σύντομα θα εκτοξευτεί στην κορυφή, μια και ο Έλληνας μεγιστάνας δεν φοβόταν να βάλει λεφτά στην εταιρεία, αφού ήθελε «η δικιά του εταιρεία» να είναι η καλύτερη στον κόσμο. Είναι γνωστό άλλωστε πως ότι αναλάμβανε ο Ωνάσης, στα χέρια του μετατρεπόταν σε χρυσωρυχείο. Έτσι σιγά σιγά η εταιρεία άρχισε να αναπτύσσετε και να αυξάνεται ο στόλος της, το προσωπικό της αλλά και οι πτήσεις να επεκτείνονται.

«Πρώτη πτήση της ημέρας, χαράματα, χειμώνας και προτού μπούμε στο αεροπλάνο η προϊσταμένη έβλεπε τα νύχια μας. Όλα έπρεπε να είναι άψογα. Όλο το παρουσιαστικό έπρεπε να είναι άψογο και η συμπεριφορά μας πειθαρχημένη. Ήμαστε σχεδόν στρατός», θυμάται μια από τις πρώτες αεροσυνοδούς.


11traveller.blogspot.com Production

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου