Μάρτιος Ήθη και Έθιμα




Ο πρώτος μήνας της άνοιξης θεωρούνταν από του Ρωμαίους και ο πρώτος του χρόνου. Το όνομά του προέρχεται από το Θεό του πολέμου που στα λατινικά ονομάζεται Mars.
Σύμφωνα με την ιστορία ο Μάρτης θεωρείται «γδάρτης» και «παλουκοκάφτης» αφού το κρύο συνεχίζεται και τα ξύλα για το τζάκι έχουν τελειώσει, οπότε καίγονται τα ξύλα από του φράχτες.


Στην αρχαία Ελλάδα γιόρταζαν τον ερχομό της άνοιξης με κάλαντα, τα Χελιδονίσματα, τα οποία αναβιώνουν και σήμερα σε μερικές περιοχές της Ελλάδας. Τα Χελιδονίσματα είναι ομάδες παιδιών που περιφέρονται από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν, κρατώντας πανεράκια με λουλούδια που είναι σαν ομοίωμα χελιδονιού. Οι νοικοκυρές προσφέρουν αυγά, τρόφιμα ή λεφτά.

Την 1η Μαρτίου, τα περισσότερα παιδιά στρίβουν μια άσπρη και μια κόκκινη κλωστή μεταξύ τους και τις δένουν στον καρπό τους. Ο «Μάρτης» φοριέται για να προφυλάξει τους ιδιοκτήτες από τον ήλιο που αρχίζει να καίει. Ο «Μάρτης» δε σημαίνει ότι το βγάζουμε αναγκαστικά τέλη Μαρτίου, αυτό εξαρτάται ανάλογα με την περιοχή που βρισκόμαστε. Πολλές περιοχές πιστεύουν ότι πρέπει να το βγάλουμε όταν θα έρθει το Πάσχα και άλλες όταν θα δούμε το πρώτο χελιδόνι.



11traveller.blogspot.com Production

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου