Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΠΟΛΗ


Πρόκειται για ένα περιτοιχισμένο σύμπλεγμα κτιρίων που βρίσκεται στο κέντρο του Πεκίνου και για περίπου 5 αιώνες φιλοξενούσε το αυτοκρατορικό παλάτι που διέμενε ο απόλυτος άρχοντας της κινεζική αυτοκρατορίας, καθώς και τις οικίες μιας σειράς αξιωματούχων που σχετίζονταν με την εξουσία. Δημιουργήθηκε μεταξύ 1406 και 1420 όταν στην εξουσία βρισκόταν η δυναστεία των Μίνγκ και αποτελούσε αναμφισβήτητα το τελετουργικό και πολιτικό κέντρο την πόλης.

Η κινεζική της ονομασία είναι Zijin Cheng που σε πιστή μετάφραση σημαίνει Μωβ Απαγορευμένη Πόλη, αυτό έχει να κάνει με ένα συνδυασμό στοιχείων της κινεζικής αστρολογίας και το γεγονός ότι κανένας δεν μπορούσε να εισέλθει ή να εξέλθει από αυτή χωρίς την άδεια του αυτοκράτορα.Συναρπαστικά ερμητικά κλειστή πόλη για τον λαό της Κίνας για πάνω από 500 χρόνια. Εγκαινιάστηκε το 1421 από τον Γιόγκ Λέ ,τον τρίτο αυτοκράτορα της δυναστείας Μίγκ Απέκλειε από την ελάχιστη επαφή με τους πιστούς του (απαγορεύονταν να σηκώσεις τα μάτια και να τον χαιρετήσεις) και έτσι ελάχιστοι υπήκοοι του ξέρανε πώς δείχνει. Αναγκαστικά ,μέχρι την ενηλικίωση αλλά και μετά ο αυτοκράτορας ήταν υποχείριο στα χέρια των συμβούλων του. Καθηλωμένος από τα εθιμοτυπικά πρωτόκολλα ήταν αχυράνθρωπος στα χέρια τω συμφερόντων και των πολιτικών στην μάχη της διαδοχής .Μόνο μετά από την τρίτη σειρά τειχών αντίκριζες το προσωπικό του παλατιού ,αν είχες σχέση με την τροφοδοσία του παλατιού(6000 μάγειρες τάιζαν τον αυτοκράτορα και την πολυπληθή αυλή του).Τα διαμερίσματα του αυτοκράτορα, των συμβούλων ,των ευνούχων και των παλλακίδων του (3000 παρακαλώ)βρίσκονταν στην καρδιά της Απαγορευμένης πόλης μετά την πέμπτη σειρά τειχών. Από αρχιτεκτονικής άποψης αποτελεί σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις σε ολόκληρη την Ανατολική Ασία και το 1987 ανακηρύχθηκε από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς ως ο μεγαλύτερος και καλύτερα διατηρημένος οικισμός ξύλινων κατασκευών στον κόσμο.Τα κτίρια που μπορεί κανείς να επισκεφθεί σήμερα χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα.Το συγκρότημα είναι τεράστιο:περιλαμβάνει 8.800 αίθουσες και περίπτερα,πολυάριθμες αυλές και πολλούς κήπους σε μια έκταση 720 στρεμμάτων.Το Παλάτι είναι προστατευμένο καλά και ο τοίχος που το περιβάλλει έχει ύψος μέχρι και 10 μέτρα.
Η αίθουσα της Υπέρτατης Αρμονίας είναι η πιο μεγάλη σε όλο το παλάτι.Σε αυτή τη μεγαλοπρεπή αίθουσα συνέβαιναν πολύ σημαντικά γεγονότα:η  ενθρόνιση του νέου αυτοκράτορα,οι εορταστικές τελετές,η επικύρωση αποφάσεων...
Τη σκεπή κοσμούν μυθικά ζώα,όπως μονόκεροι και φτερωτά άλογα..Στέκονται στη σειρά,το ένα πίσω από το άλλο και προστατεύουν το κτίριο από τα κακά πνεύματα.Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το κίτρινο,το χρώμα του αυτοκράτορα και το κόκκινο,που συμβολίζει την ευτυχία.
Η Απαγορευμένη Πόλη μετατράπηκε σε μουσείο το 1925 και σήμερα είναι από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Πεκίνου.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου