Χειμερινές αποδράσεις στην Ελλάδα vol.2



Οι επιλογές για χειμερινές αποδράσεις στην Ελλάδα είναι αμέτρητες....Κάθε μέρος με τη δική του μαγεία,τη δική του ιστορία και  τη δική του γοητεία.
Πραγματοποιήστε τις αγορές σας μέσω του 11traveller κι αποδράστε στα ομορφότερα μέρη της Ελλάδος,οικονομικότερα από ποτέ.
Στηρίζουμε την Ελλάδα κι αυτόν τον χειμώνα, που συναρπάζει ακόμα και το πιο δύσπιστο μάτι!



Παλαιός Άγιος Αθανάσιος
 
Ο Παλιός Άγιος Αθανάσιος θεωρείται ένα από τα προνομιούχα χωριά της Πέλλας γιατί είναι το κοντινότερο στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν.
Έχει διατηρήσει ένα παραδοσιακό ντύσιμο και στυλ που πραγματικά το εντάσσει ίσως και στο παραδοσιακότερο οικισμό χειμερινών προορισμών στην Ελλάδα.
Τα ξενοδοχεία και ξενώνες στον Παλιό Άγιο Αθανάσιο αποτελούν πηγή επισκεψιμότητας από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό και φυσικά τα εστιατόρια και καφε μπαρ στον Παλιό Άγιο Αθανάσιο στο Καιμακτσαλάν σας δίνουν όλα μαζί την ευκαιρία να απολαύσετε τη διαμονή στο Καιμακτσαλάν και να χαρείτε ιδιαίτερες στιγμές σε ένα περιβάλλον μοναδικού κάλλους !
Τα στενά πέτρινα δρομάκια, ο συνδυασμός ξύλου και πέτρας, τα παραδοσιακά δωμάτια με τζάκι και τζακούζι.
Το χιονοδρομικό κέντρο Kαϊμακτσαλάν αποτελεί έναν από τους πόλους έλξης για τους σκιέρ και τους ορειβάτες.
Επίσης χιλιάδες χιονοδρόμοι επισκέπτονται τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Xιονοδρομικού Kέντρου Βόρας, ενώ η εθνική μας ομάδα και οι περισσότερες σχολές σκι στην Ελλάδα επιλέγουν για την προετοιμασία τους και το Καιμακτσαλαν ή Βόρας κέντρο σκι στην Ελλάδα.
Tο Xιονοδρομικό Kέντρο Bόρα ή Kαϊμακτσαλάν απέχει μόλις 45 χιλιόμετρα από την γνωστή για τους καταρράκτες της πόλη της Έδεσσας.Στην κορυφή του βουνού υπάρχει ένα από τα πιο πανέμορφο ξωκλήσια της περιοχής με ονομασία Προφήτης Ηλίας.
Πολλοί από τους φυσιολατρικούς και ορειβατικούς συλλόγους διοργανώνουν τις εκδρομές τους στο Καιμακτσαλαν καθώς στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πανέμορφες διαδρομές μοναδικού φυσικού κάλλους.
Mία από τις διαδρομές αυτές, η οποία είναι προσιτή σε όλους τους πεζοπόρους, είναι αυτή που καταλήγει στο "Pέμα Φλώρου". H διαδρομή αυτή των πεζοπόρων ξεκινάει από τη διασταύρωση του καταφυγίου του Φυσιολατρικού Ομίλου της Έδεσσας) στο Καϊμακτσαλάν και φτάνει στο κάτω Pέμα διασχίζοντας την κατάφυτη και μοναδικής ομορφιάς τοποθεσία της ευρύτερης περιοχής με πλήθος καταρρακτών. H διαδρομή διαρκεί περίπου στα 60 λεπτά για μετάβαση και επιστροφή.
Eπίσης, από την περιοχή του Xιονοδρομικού Kέντρου Καιμακτσαλάν ή Bόρας στη θέση που ονομάζεται Σπαστήρας υπάρχει ο δασικός δρόμος που οδηγεί στην κορυφή που λέγεται Xαδανόκο (σε υψόμετρο 1787 μέτρων). H διαδρομή αυτή η οποία διαρκεί 1 περίπου ώρα (μετάβαση-επιστροφή). Προς την ίδια κορυφή μπορεί κανείς να διασχίσει την Πιπερίτσα (σε υψόμετρο 1998 μέτρων) μετά από τέσσερις ώρες περπατήματος. Aπό την περιοχή του Aγίου Aθανασίου περνάει επίσης το διεθνές μονοπάτι E 4/6 που οδηγεί στον Σκοπό Φλωρίνης, μέσα από δάσος οξυάς και χαράδρες. Συνολική διάρκεια της πεζοπορίας στις 5 ώρες.
Απολαύστε την ευρύτερη περιοχή στο Καιμάκτσαλαν όλο το χρόνο αφού οι δραστηριότητες δεν σταματούν ποτέ !

Αράχωβα
 
Η Αράχωβα, στολίδι στις ράχες του Παρνασσού, γνωστή απο τα χιονοδρομικά της κέντρα και την κοσμοπολίτικη ζωή, εχει να δείξει πολύ περισσότερα απο αυτά που οι περισσότεροι ξέρουν.
Υπάρχουν 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 8 συνδετικά μονοπάτια και 3 mini πίστες αρχαρίων με baby lifts, συνολικού μήκους 36 Km. Οι καταβάσεις αρχίζουν από τα 2260μ. και φτάνουν έως τα 1640μ υψόμετρο με το επιμέρους μήκος τους να κυμαίνεται από 300m. έως 4Km., σε όλους τους βαθμούς δυσκολίας και για όλα τα επίπεδα ικανότητας. Για τους λάτρεις της περιπέτειας και της διασκέδασης υπάρχουν αρκετές εκτός πίστας "μαύρες" διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι και πολλή-πολλή αδρεναλίνη καθώς και 2 Fun parks σε Κελλάρια και Φτερόλακα.
Μόλις 8 χιλιόμετρα απέχει ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών. Τόπος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και χαρακτηρισμένος ως ένας από τους «Ιερούς τόπους» του κόσμου. Στα 30 χιλ. θα βρείτε το μοναστήρι του Οσιου Λουκά, το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Ελλάδας. Στο γειτονικό Δίστομο υπάρχει το Μαυσωλείο Θυμάτων Ναζισμού.
Για τους λάτρεις της φύσης και του βουνού η Αράχωβα ειναι η αφετηρία εξόρμησης σε απιστευτης ομορφιάς γωνιές του Παρνασσου. Αμέτρητα μονοπάτια και διαδρομές οδηγούν σε καταπράσινα λιβάδια, σε καταράκτες που το υψος τους ξεπερνάει τα 80μΔιαδρομές για περίπατο, hiking, ποδήλατο, Down Hill και ορειβασίες ξεκινούν απο την Αράχωβα, οπου θα βρείτε οδηγούς βουνού να σας συνοδεύσουν στις εξορμήσεις σας..
Η νυκτερινή ζωή στην Αράχωβα ειδικά τα σαββατοκύριακα και τις αργίες είναι εντονότατη , καλύπτει όλα τα γούστα διαμονής - διατροφής - διασκέδασης.
Η Αράχωβα το βράδυ βάζει τα καλά της και σας υποδέχεται για να τη γνωρίσετε καλύτερα. Όποια κι αν είναι τα σχέδιά σας για τη νυχτερινή σας έξοδο, έχετε πολλές επιλογές για το πως θα ξεκινήσετε και πως τελικά θα κλείσετε τον επίλογο μιας υπέροχης βραδιάς.Από μεζεδοπωλεία και εστιατόρεια για τους καλοφαγάδες, Bars και nightclubs για τους ανήσυχους, μέχρι έναν απλό περίπατο στην αγορά για τους ρομαντικούς, η Αράχωβα ταιριάζει με όλα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας.
 
Λίμνη Πλαστήρα

Η Λίμνη Πλαστήρα είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε στο οροπέδιο της Νεβρόπολης, με το κλείσιμο της κοίτης του Μέγδοβα, ενός παραπόταμου του Αχελώου. Παλιά στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η νησίδα Μορφοβουνίου, υπήρχε μικρή φυσική λιμνούλα που οι ντόπιοι ονόμαζαν «γούρνα Βαβά».
Η δημιουργία της αποτελεί σύλληψη ιδέας του Νικολάου Πλαστήρα, ο οποίος το καλοκαίρι του 1925 παραθέριζε στο μοναστήρι της Κορώνας και καθημερινά έκανε διάφορες εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή της Νεβρόπολης. Παρατηρώντας την περιοχή συνέλαβε την ιδέα ίδρυσης ενός παραθεριστικού κέντρου στη θέση «αλώνια» Μπεζούλας, και στη θέση «Κακαβάκια» τη δημιουργία ενός φράγματος, με σκοπό τη δημιουργία τεχνητής λίμνης. Το κλείσιμο του Μέγδοβα, παραπόταμου του Αχελώου, και στη συνέχεια η εκτροπή του νερού στο θεσσαλικό κάμπο, θα εξασφάλιζε παραγωγή ενέργειας, αλλά θα έδινε και ζωή στο Θεσσαλικό κάμπο, ο οποίος το καλοκαίρι υπέφερε από λειψυδρία.
Με το πέρασμα των ετών η Λίμνη Πλαστήρα ανέπτυξε το δικό της οικοσύστημα. Στα νερά της σήμερα διαβιούν πολλά είδη ψαριών. Εκτός αυτών που προϋπήρχαν στον Μέγδοβα, απέκτησε και νέα όταν τα τελευταία χρόνια εμπλουτίσθηκε με γόνους νέων ειδών. Τα είδη των ψαριών που υπάρχουν είναι χέλια,λαυράκια,γριβάδια,πεταλούδα,κορέγονος ,ασπρόψαρο,γλήνι,πέστροφα και άγρια πέστροφα.
Στην περιοχή θα συναντήσουμε δεκάδες πουλιά της πανίδας των Αγράφων αλλά και είδη που διαβιούν στο νερό ή στις άκρες της λίμνης. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους ερωδιούς, μαυρόκοτες, διάφορα είδη γλάρων, ενώ σπανιότερα είναι τα βουτηχτάρια, οι κορμοράνοι. Στα τριχωτά της τοπικής πανίδας μπορούμε να συμπεριλάβουμε τις αλεπούδες, ελάχιστους λύκους και αγριογούρουνα, ασβούς, νυφίτσες, κλπ.
Ξενώνες, ξενοδοχεία, ξύλινα σπίτια, παραδοσιακοί οικισμοί, ενοικιαζόμενα δωμάτια με τζάκι, επιπλωμένες κατοικίες, εστιατόρια, παραδοσιακές ταβέρνες, δραστηριότητες και πολλά ακόμη σας περιμένουν στη λίμνη πλαστήρα να τα εξερευνήσετε. θα βρείτε καταλύματα στη λίμνη πλαστήρα με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, ξενοδοχεία μοναδικά, ξενώνες στη λίμνη πλαστήρα με εξυπηρετήσεις όπως τζάκι και τζακούζι
Στη λίμνη Πλαστήρα θα βρείτε μπαράκια και εστιατόρια που θα ανακαλύψετε σε όλα τα χωριά της λίμνης πλαστήρα και με πολλές επιλογές όπως παραδοσιακά εστατόρια, πολυτελή εστιατόρια, εστιατόρια με ζωντανή μουσική και φυσικά πολύ καλό και παραδοσιακό φαγητό.
 
Πήλιο
 
Το Πήλιο,είναι ο καλύτερος προορισμός του νομού Μαγνησίας για χειμερινές εξορμήσεις: πεζοπορίες, ποδηλασία και φυσικά σκι με... θέα τη θάλασσα. Μια θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου που δίχως άλλο είναι και το μεγάλο ατού αυτού του βουνού. Δεν είναι λίγες, άλλωστε, ούτε οι διαδρομές που θα ακολουθήσετε πηγαίνοντας από το ένα χωριό στο άλλο ούτε και τα ίδια τα γραφικά χωριά του, με υπέροχα αρχοντικά του προηγούμενου και του προ-προηγούμενου αιώνα και όλη την αισθητική που «αρμόζει» στον ορεινό χαρακτήρα τους.
Πανέμορφα τοπία, καταπράσινη φύση,χιονισμένες πλαγιές και χαμογελαστά πρόσωπα, παραδοσιακά χωριά και φιλόξενοι άνθρωποι, πλακόστρωτα καλντερίμια και μονοπάτια, τσίπουρο και μεζέδες,ιστορία και τόσες πολλές εικόνες που προσφέρει.           
Τα χωριά του Πηλίου, πανέμορφα και γραφικά, με τα αρχοντικά τους και την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, στολίδια το κάθε ένα χωριστά και όλα μαζί συμπληρώνοντας την εικόνα του.
Το Πήλιο είναι ιδανικός προορισμός για διακοπές και χαλάρωση, για περιπέτεια και συγκινήσεις.
Η πανοραμική απόψη και θέα στα νερά του Αιγαίου και του Παγασητικού, αλλά και πλήρη οργάνωση για τις χειμερινες σας δραστηριότητες, το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου είναι από τις πιο δημοφιλείς και αγαπημένες επιλογές επισκεπτών από όλη την Ελλάδα.Μόλις 2 χλμ. από τον οικισμό Χάνια στη θέση Αγριόλευκες. Βρίσκεται σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο και κοντά σε ένα μεγάλο δάσος από καστανιές.Υπάρχει καθημερινή ενημέρωση στο Ίντερνετ, και η ενημέρωση μέσω αυτόματου τηλεφωνητή για τη λειτουργία του κέντρου και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. H πολύ καλή προσπάθεια για την ασφάλεια των χιονοδρόμων με σημάνσεις και προστατευτικά δίχτυα, το συνεχές στρώσιμο των πιστών & oι πίστες για αρχάριους. H καθημερινή λειτουργία του κέντρου και η δυνατότητα παράτασης λειτουργίας του, όταν οι συνθήκες είναι καλές & ο πολύ καλός και άμεσος καθαρισμός του οδικού δικτύου ύστερα από κακοκαιρία. Ο πολύ καλά εξοπλισμένος σταθμός πρώτων βοηθειών που διαθέτει και γιατρό.
 
Λίμνη Κερκίνη

Η τεχvητή λίμvη Κερκίvης βρίσκεται στo ΒΔ τμήμα τoυ voμoύ Σερρώv. Είvαι έvας από τoυς 10 Υγρότoπoυς Διεθvoύς Σημασίας της Ελλάδας (γvωστoί και ως Υγρότoπoι Ramsar).
Στα βόρεια της περιοχής εκτείνεται ο ορεινός όγκος της Κερκίνης (Μπέλες) με υψόμετρο 2031 m, ο οποίος αποτελεί το φυσικό σύνορο Ελλάδας – Βουλγαρίας, ενώ στα νότια και νοτιοδυτικά, το Δύσωρο και το Μαυροβούνι (Κρούσσια) με υψόμετρο 1179 m. Ο Στρυμόνας ο οποίος πηγάζει από τη Βουλγαρία, είναι ο κύριος τροφοδότης της λίμνης, με συνολικό μήκος 410 km, από τα οποία 290 km βρίσκονται στη Βουλγαρία και 120 km στην Ελλάδα.
Η λίμvη δημιoυργήθηκε τo 1932 με τηv κατασκευή εvός φράγματoς στov πoταμό Στρυμόvα κovτά στo χωριό Λιθότoπoς και τηv κατασκευή αvαχωμάτωv στα αvατoλικά και δυτικά. Σκoπός της δημιoυργίας της λίμvης ήταv η αvάσχεση και συγκράτηση τωv πλημμυρικώv παρoχώv τoυ Στρυμόvα, η συγκράτηση τωv φερτώv υλώv και η άρδευση της πεδιάδας τωv Σερρώv. Στηv θέση πoυ δημιoυργήθηκε, υπήρχε μία μικρή λίμvη (η λίμvη τoυ Μπoύτκoβoυ) και έλη (μόvιμα και παρoδικά).
Λόγω τωv μεγάλωv πoσoτήτωv φερτώv υλώv πoυ μετέφερε o Στρυμόvας και απόθετε στηv λίμvη, η χωρητικότητά της σε vερό μειώθηκε. Έτσι κατασκευάσθηκε έvα vέo μεγαλύτερo φράγμα και έγιvε επέκταση και αvύψωση τωv αvαχωμάτωv καθώς επίσης εκτρoπή και διευθέτηση της κoίτης τoυ Στρυμόvα αvάvτι της λίμvης. Τα έργα αυτά oλoκληρώθηκαv τo 1982 oπότε άρχισε vα λειτoυργεί τo vέo φράγμα.
Με τηv λειτoυργία τoυ vέoυ φράγματoς υπάρχει μία επoχιακή αυξoμείωση της στάθμης του νερού της λίμvης.
Αν και τεχνητή, η βιολογική αξία της λίμνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι παράγοντες που την καθιστούν τόσο σημαντικοί είναι οι εξής:
τo μικρό σχετικά βάθoς,oι ήπιες κλίσεις στo βόρειo και βoρειoαvατoλικό τμήμα της λίμvης,
η υψηλή παραγωγικότητα πoυ oφείλεται στηv περιoδική κατάκλυση με vερό και στov εμπλoυτισμό της με θρεπτικά στoιχεία,
η θέση της σε σχέση με τoυς διαδρόμoυς μεταvάστευσης τωv πoυλιώv και η ύπαρξη παλαιότερα στov ίδιo τόπo μιας μεγάλης υγρoτoπικής έκτασης.
Ο επισκέπτης της λίμνης Κερκίνης και του ευρύτερου οικοσυστήματος έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει διάφορες δραστηριότητες στην ύπαιθρο και να γνωρίσει καλύτερα την περιοχή.
Ο επισκέπτης χρησιμοποιώντας τις χαρακτηριστικές βάρκες της λίμνης, οι οποίες ονομάζονται «πλάβες» ή και κανό έρχεται σε άμεση επαφή με το υγρό στοιχείο, πλησιάζει, σε ασφαλή απόσταση για τα πουλιά πάντα, στο παρυδάτιο δάσος και παρατηρεί την πλούσια ορνιθοπανίδα της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Επίσης, μπορεί να αφουγκραστεί τους ήχους της λίμνης μέσω περιηγήσεων με άλογα, ποδήλατα ή και τα πόδια. Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιήσει τζιπ 4 Χ 4.

Παλαιός Άγιος Παντελεήμονας

 
Τέσσερα μόλις χιλιόμετρα από τη θάλασσα, επάνω στις πλαγιές του Ολύμπου βρίσκεται κτισμένος ο Παλαιός Παντελεήμονας. Πρόκειται για ένα
από τα ωραιότερα χωριά της Μακεδονίας, όπου η παράδοση συναντά το σεβασμό στο περιβάλλον.
Ο Παλαιός Παντελεήμονας μετράει τέσσερις αιώνες ζωής. Χτίστηκε από Ηπειρώτες τεχνίτες, που σύμφωνα με την παράδοση εργάστηκαν στη συνέχεια και σε πολλά χωριά του Πηλίου. Γι' αυτό και στην αποκαλούμενη «αετοφωλιά του Ολύμπου» η μακεδονική αρχιτεκτονική συναντάται με στοιχεία της ηπειρώτικης παράδοσης. Η νεότερη ιστορία, ωστόσο, του οικισμού είναι που παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ο οικισμός σταδιακά εγκαταλείφθηκε μετά τον πόλεμο και οι κάτοικοί του μετακινήθηκαν κυρίως στον γειτονικό Πλαταμώνα και στον Νέο Παντελεήμονα, επί της εθνικής οδού απέναντι από το κάστρο του Πλαταμώνα.
Στα μέσα της δεκαετίας του '70 πολλά από τα παλαιά σπίτια άλλαξαν ιδιοκτήτες και αναπαλαιώθηκαν. Σήμερα, τρεις δεκαετίες αργότερα, ο οικισμός έχει κηρυχθεί διατηρητέος, ενώ τα περισσότερα από τα παλαιά σπίτια έχουν ανακαινιστεί, με σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους.

Λιτόχωρο

Είναι ο δεύτερος σε πληθυσμό δήμος του νομού και απέχει 92 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 65 από τη Λάρισα. Στην ουσία αποτελείται από δύο τμήματα: τον κυρίως ή παλαιό οικισμό και ανατολικότερα την παραλία Λιτοχώρου, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένος μεγάλος και αξιόλογος αριθμός τουριστικών υποδομών. Η πρόσβαση είναι γενικά απλή, τόσο από την εθνική οδό (πέντε χιλιόμετρα από την έξοδό της, σε 300 υψόμετρο πάνω από τη θάλασσα) είτε απευθείας με τρένο. H ονομασία έχει προέλθει μάλλον από την παραφθορά της λέξης Λιθόχωρο = τόπος με πολλή πέτρα.
Παρά την μεγάλη ανάπτυξη του δήμου τις τελευταίες δεκαετίες (με ό,τι αυτή συνεπάγεται) το Λιτόχωρο παραμένει και σήμερα ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Το σημερινό χωριό έχει εξαπλωθεί γύρω από τον παλαιό οικισμό, που έχει χαρακτηριστεί ως υφιστάμενος προ του 1923 και διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό του χρώμα. Το κέντρο του χωριού, γύρω από το οποίο εξελίσσεται μεγάλο μέρος της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, είναι η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, με το περίφημο καμπαναριό της.
Μια βόλτα στα στενά σοκάκια του Λιτόχωρου είναι σαν ένα μικρό ταξίδι στην ιστορία της περιοχής. Τις εντυπώσεις κερδίζουν, βέβαια, τα χαρακτηριστικά μακεδονίτικα σπίτια. Συνήθως διώροφα, με τοξωτά ξύλινα υπέρθυρα και ξύλινες αυλόπορτες με δίρριχτες στέγες και μεγάλους χώρους υποδοχής, στους οποίους ακόμα και σήμερα εξελίσσεται η κοινωνική ζωή της οικογένειας. Δεν λείπουν και τα νεοκλασικά, λιγοστά μεν, αλλά σημαντικά αρχιτεκτονικά μνημεία, τα οποία ανήκαν κυρίως σε Λιτοχωρίτες ναυτικούς, που θέλησαν να μεταφέρουν στον τόπο τους την αίγλη των μεγάλων μεσογειακών λιμανιών.Ενα σημείο που αξίζει την προσοχή σας είναι το «Χοροστάσι», με τον αιωνόβιο πλάτανό του. Εκεί δίδαξε ο Κοσμάς ο Αιτωλός κατά την παράδοση, ενώ αργότερα, δίπλα στο ναΐσκο που τιμά τη μνήμη του γίνονταν πανηγύρια. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι ολόκληρο το Λιτόχωρο είναι γεμάτο με μικρές πλατείες - σημεία συνάντησης, αλλά και πετρόχτιστες βρύσες, που η καθεμία φέρει και διαφορετικό όνομα.

Μετέωρα

Eνας τόπος παγκόσμια γνωστός για το τοπίο του που είναι μοναδικό, για τους απότομους πανύψηλους βράχους και τις σκήτες ή τα μοναστήρια που είναι κτισμένα στις κορυφές τους σαν αητοφωλιές, αυτά που πολλοί αποκαλούν «κάστρα της Oρθοδοξίας».
Στα Mετέωρα κορυφώνεται ο πλούτος του Θεσσαλικού τοπίου. H μεγαλοπρέπεια του Oλύμπου, η χάρη του Πηλίου, ο σκούρος ελάτινος όγκος της Πίνδου και του Kόζιακα εδώ αντισταθμίζονται από την απομόνωση και την γκρίζα αγριάδα των κατακόρυφων βράχων. Η παρουσία των ανθρώπων κατά τον 11ο αιώνα μ.X. τους έδωσε ζωή. Mέσα στα ανοίγματα και τις σπηλιές τους φώλιασαν οι πρώτοι ασκητές και αναχωρητές και πέρασαν εκεί την ιδιότυπη ζωή τους.
Σιγά σιγά λειτούργησαν 24 μοναστήρια και δημιουργήθηκε μια μοναστική πολιτεία με προνόμια, αυτοδιοίκηση και μεγάλα περιουσιακά στοιχεία. Mετά το 1550 τα μοναστήρια ξέπεσαν και ρήμαξαν. Oι μοναχοί λιγόστεψαν, αλλά δεν έφυγαν τελείως. Tον 18ο αιώνα, εξόριστοι και καταδικασμένοι κληρικοί εξέτιαν την ποινή τους πάνω στους βράχους. Σήμερα μόνον 6 μοναστήρια λειτουργούν στα Mετέωρα. Aυτά είναι το Mεγάλο Mετέωρο, η Mονή Bαρλαάμ, του Aγίου Στεφάνου, η Μονή Pωσάνης (ή Pουσάνου), Aγίας Tριάδος και του Aγίου Nικολάου Aναπαυσά.



 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου