ΤΑ ΜΕΡΗ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ!


Έχετε πάει στην Everland ή στο Lotte World; Οι περισσότεροι μπορεί να μην έχετε ακούσει καν αυτά τα θεματικά πάρκα της Νότιας Κορέας κι όμως κατατάσσονται στα 50 τουριστικά αξιοθέατα με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, όπως αναφέρει το ταξιδιωτικό site Travel+Leisure, μεγαλύτερη μάλιστα κι από αυτή των πυραμίδων της Αιγύπτου και του Ταζ Μαχάλ!
Και φυσικά υπάρχουν κι άλλες εκπλήξεις. Τα μέρη όπου επιλέγουμε να ταξιδέψουμε, δείχνουν πολλά για το πώς επιλέγουμε έναν προορισμό και με ποια κριτήρια.
Ποια είναι λοιπόν τα τουριστικά αξιοθέατα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο; Σημειώνουμε ότι με τον όρο «τουριστικά αξιοθέατα», εννοούνται πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία, φυσικά αξιοθέατα, θεματικά πάρκα, δημόσιοι και άλλοι χώροι.
Το Travel+Leisure συγκέντρωσε πρόσφατα στοιχεία από το κάθε μέρος χωριστά ή από τουριστικούς και άλλους φορείς και κρατικές υπηρεσίες κάθε χώρας και έφτιαξε μια λίστα με τα 50 τουριστικά αξιοθέατα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.
No. 1 Times Square, Νέα Υόρκη
Αριθμός επισκεπτών το χρόνο: 39.200.000
Οι τουρίστες συρρέουν στην καρδιά της Νέας Υόρκης, την πλατεία Times Square ( www.timessquarenyc.org ), με τα αμέτρητα φώτα που αναβοσβήνουν, τις παραστάσεις του Broadway, τα πολυκαταστήματα και την παρατήρηση του κόσμου που περνάει κάθε μέρα από εκεί. Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο στην καρδιά του Μανχάταν, στη συμβολή των οδών Brodway και Seventh Avenue. Οι πεζοδρομήσεις με τα καφέ, που έγιναν το 2009, έκαναν την πλατεία ακόμη πιο ελκυστική. Το σημείο αυτό, είναι εκτός των άλλων ιδιαίτερα βολικό για να μείνει κανείς στην πόλη, καθώς έχει γύρω του πολλά ξενοδοχεία και εύκολη πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
No. 2 Central Park, Νέα Υόρκη
Αριθμός επισκεπτών το χρόνο: 38.000.000
Η Νέα Υόρκη έχει μεγάλους χώρους πρασίνου, αλλά κανένας δεν είναι πιο γνωστός από το Central Park ( www.centralpark.com ), το οποίο εκτείνεται σε περίπου 3.500 στρέμματα του Μανχάταν. Πρόκειται για μια όαση στο κέντρο της πόλης, που την απολαμβάνουν τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι τουρίστες. Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα με μια από τις διάσημες άμαξες, να επισκεφτείτε το μικρό ζωολογικό κήπο, να ανεβείτε στην κορυφή του κάστρου Belvedere για να θαυμάσετε τη θέα, να κάνετε ποδήλατο ή να ξαπλώσετε στο γρασίδι για να ατενίσετε τους ουρανοξύστες.
No. 3 Union Station, Ουάσιγκτον D.C.
Αριθμός επισκεπτών το χρόνο: 37.000.000
Από αυτό τον πολυσύχναστο σταθμό λεωφορείων που άνοιξε το 1907, μετακινούνται περίπου 12.500 επιβάτες καθημερινά, μέσα και έξω από την πόλη. Αλλά ο χώρος αυτός ( www.unionstationdc.com ) δέχεται και πολλούς τουρίστες: 37 εκατομμύρια άτομα το χρόνο, τον επισκέπτονται για να θαυμάσουν το άψογο αρχιτεκτονικό του κολοσσιαίου κτιρίου, κλασικού, Beaux-Arts και μπαρόκ στυλ. Τέλος, περισσότερα από 70 καταστήματα κάνουν τον Union Station ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο.
No. 4 Καταρράκτες Νιαγάρα, Νέα Υόρκη και Οντάριο
Αριθμός επισκεπτών το χρόνο: 22.500.000
Ανήκοντας σε εδάφη των ΗΠΑ και του Καναδά, αυτοί οι εντυπωσιακοί καταρράκτες ( www.niagarafallstourism.com ) αποτελούνται από δύο μεγάλα τμήματα που χωρίζονται από το νησί Goat: τους καταράκτες Horseshoe, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στην Καναδική πλευρά των συνόρων και τους Americans Falls στην Αμερικανική πλευρά. Οι μικρότεροι Bridal Veil Falls βρίσκονται επίσης στην αμερικανική πλευρά, αλλά διαχωρίζονται από τους άλλους με το νησί Luna. Ενώ δεν είναι εξαιρετικά μεγάλοι σε ύψος, οι καταρράκτες του Νιαγάρα έχουν μεγάλο πλάτος. Περισσότερα από 6 εκατομμύρια κυβικά πόδια (168.000 m³) νερού πέφτουν κάθε λεπτό κατά την περίοδο της υψηλής ροής και σχεδόν 4 εκατομμύρια κυβικά πόδια (110.000 m³) κατά μέσο όρο. Είναι οι πιο ισχυροί καταρράκτες στη Βόρεια Αμερική.
No. 5 Αγορά Faneuil Hall, Βοστόνη
Αριθμός επισκεπτών το χρόνο: 18.000.000
Από το 1742, το Faneuil Hall, «το λίκνο της Ελευθερίας» ( www.faneuilhallmarketplace.com ), φιλοξενούσε κάποτε τις ομιλίες «μεγάλων» προσωπικοτήτων όπως ο Samuel Adams και ο George Washington. Σήμερα, η αγορά στο κέντρο της πόλης, Quincy Market, έχει περισσότερα από 100 εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια και περιλαμβάνει μεγάλους πεζόδρομους με τουρίστες και καλλιτέχνες του δρόμου.
No. 6 Μαγικός κόσμος Disney World, Ορλάντο
Αριθμός επισκεπτών το χρόνο: 16.972.000
Η πιο… μαγευτική τοποθεσία στη γη, αποτελεί ένα από τα πιο επιθυμητά ταξίδια σχεδόν για κάθε οικογένεια και είναι το θεματικό πάρκο Disney World στο Ορλάντο της Φλόριντα ( http://disneyworld.disney.go.com ). Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της Disney World, είναι φυσικά το κάστρο της Σταχτοπούτας -με μια χαρακτηριστική τάφρο και χτισμένο έτσι ώστε να μοιάζει ακόμα πιο μεγαλόπρεπο από ό,τι είναι. Μονοπάτια οδηγούν σε κλασικές παραμυθένιες τοποθεσίες (Dumbo, the Mad Tea Party) και σε νεότερες όπως το «The Pirates of the Caribbean».
No. 7 Μεγάλο Παζάρι, Κωνσταντινούπολη
Αριθμός επισκεπτών το χρόνο: 15.000.000
Ζωγραφισμένα στο χέρι κεραμικά, φανάρια, περίτεχνα χαλιά, χάλκινα αντικείμενα, χρυσά, βυζαντινού στυλ κοσμήματα και πολλά ακόμη εντυπωσιακά προϊόντα συναγωνίζονται για την προσοχή σας στα δρομάκια μέσα στο θολωτό αυτό παζάρι του 15ου αιώνα. Από τότε, έχει επεκταθεί και έχει γίνει πιο τουριστικό, αλλά και οι ντόπιοι εξακολουθούν να το επισκέπτονται για να βρουν ευκαιρίες. Εγκαινιάστηκε το 1461 και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, αφού τα πάνω από 4.000 καταστήματα του εξαπλώνονται σε 58 δρόμους. Αν κουραστείτε πάντως από το περπάτημα, απολαύστε ένα ζουμερό κεμπάπ ή ένα φλιτζάνι τούρκικο καφέ.
No. 8 Καθεδρικός ναός Notre Dame Cathedral, Παρίσι
Αριθμός επισκεπτών το χρόνο: 13.650.000
Ένα αριστούργημα της γοτθικής αρχιτεκτονικής, η εκκλησία Notre Dame ( www.notredamedeparis.fr ) στο Παρίσι, έχει επιβιώσει από πολλές επιθέσεις και αμφισβητήσιμες ανακαινίσεις, μέχρι την ολοκλήρωσή του το 1345. Ταυτόχρονα αποτελεί και το σημείο 0 της πόλης του Παρισιού, από το οποίο μετρούνται όλες οι αποστάσεις. Παρά το συχνά βίαιο παρελθόν της, οι επισκέπτες συρρέουν στο ναό για την ηρεμία και δυνατότητα για περισυλλογή που προσφέρει, ακόμη και μέσα στο κέντρο του πολύβοου Παρισιού.

No. 9 Απαγορευμένη πόλη, Πεκίνο
Αριθμός επισκεπτών το χρόνο: 12.830.000
Για σχεδόν 500 χρόνια, οι αυτοκράτορες που ζούσαν σε αυτό το περιτοιχισμένο σύμπλεγμα κτιρίων ( www.cnto.org/beijing.asp ) που βρίσκεται στο κέντρο του Πεκίνου και σε έκταση 712 στρεμμάτων -με τις μεγαλοπρεπείς αίθουσες, τους κήπους και τις παγόδες- υπαγόρευαν ποιοι θα μπορούσαν να εισέρχονται και ποιοι να φεύγουν από αυτό. Ήταν το κινεζικό αυτοκρατορικό παλάτι από τη Δυναστεία Μινγκ μέχρι το τέλος της Δυναστείας Qing και αποτελεί πλέον δημόσιο μουσείο. Από τότε που οι πύλες του άνοιξαν, οι τουρίστες «ξεχύνονται» στην πλατεία Τιενανμέν για να δουν κάθε αξιοθέατο. Οι επισκέπτες της απαγορευμένης πόλης αυξήθηκαν κατά 6 εκατομμύρια περίπου από το 2007, όταν η οικονομία της Κίνας ήταν στα καλύτερά της και τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
No. 10 Σινικό τείχος, Κίνα
Αριθμός επισκεπτών το χρόνο: 9.000.000
Πρόκειται για μια κατασκευή που χτίστηκε από το τέλος του 14ου αιώνα, μέχρι την αρχή του 17ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ –χρησιμοποιήθηκε κάποτε ως αμυντικό τείχος εν καιρώ πολέμου- και λέγεται ότι είναι το μόνο ανθρώπινο έργο που είναι ορατό από το διάστημα ( http://whc.unesco.org/en/list/438 ). Φτιαγμένο από πέτρα, ξύλο, οικοδομικά υλικά και τούβλα, το τείχος μοιάζει με ουρά δράκου που εκτείνεται από την ανατολική, έως τη δυτική Κίνα, σε 8.851 χλμ. περίπου. Το σημείο Badaling, είναι το πιο κοντινό στο Πεκίνο και το πιο όμορφο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου