ΟΙ 10 ΠΙΟ EXTREME ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ!

Αν δε σας αρέσουν τα συνηθισμένα ταξίδια για shopping και τουριστικά αξιοθέατα, σκεφτείτε κάτι πιο ακραίο: τους πιο extreme προορισμούς της Γης (όπως αναφέρονται στο MSN travel), από άποψη θερμοκρασίας, υψομέτρου, τοποθεσίας κ.τ.λ. Ακόμη κι αν δε μπορέσετε να τους επισκεφτείτε, είναι ενδιαφέρον να ξέρετε ότι υπάρχουν.
Τα πιο «ύπουλα» νερά στον κόσμο: Gansbaai, Νότια Αφρική
Φωτογραφία: http://www.sharkcagediving.net
Από το 1995, οι καταδύσεις σε κλουβί στο χώρο που κινούνται οι λευκοί καρχαρίες είναι μια από τις βασικές τουριστικές ατραξιόν στο Gansbaai της Νότιας Αφρικής. Με έναν από τους πλέον πυκνούς πληθυσμούς λευκού καρχαρία στον κόσμο, το Gansbaai είναι ο Νο1 «υδάτινος» προορισμός γι’ αυτή την δραστηριότητα. Για να βρεθείτε τρομακτικά κοντά σε αυτά τα φοβερά πλάσματα, σας προτείνουμε την κατάδυση με κλουβί, μέσω ενός έμπειρου πρακτορείου. Αν πάλι δε θέλετε να το ρισκάρετε, μπορείτε να παρατηρήσετε τις φάλαινες από μακριά, από τις ακτές με τη λευκή άμμο της παραλίας Pearly Beach.

Οι υψηλότεροι καταρράκτες στον κόσμο: Angel Falls, Βενεζουέλα
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Μολονότι οι καταρράκτες Angel βρίσκονται σε μία απομονωμένη περιοχή της ζούγκλας και δεν είναι και τόσο εύκολα προσβάσιμοι, παραμένουν μία από τις βασικότερες τουριστικές ατραξιόν της Βενεζουέλας.
Οι καταρράκτες έχουν ύψος 979 μέτρα και περιλαμβάνουν 400 μέτρα κεκλιμένων καταρρακτών και 30 μέτρα απότομης πτώσης νερού. Μάλιστα από το υπερβολικά μεγάλο ύψος, το νερό πριν χτυπήσει στο έδαφος μετατρέπεται με τη βοήθεια του ανέμου σε ομίχλη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υδατόπτωση στον κόσμο.
Το πιο υγρό μέρος στον κόσμο: Mawsynram, Ινδία
Η λίμνη Umiam, κοντά στην Mawsynram (http://en.wikipedia.org)
Θεωρούμενη ως η πλέον «υγρή» τοποθεσία του πλανήτη, η συγκεκριμένη ινδική πόλη δέχεται 11.872 χιλιοστά βροχόπτωσης το χρόνο. Το 1985, το βιβλίο ρεκόρ Guinness την ονόμασε και επισήμως το πλέον υγρό μέρος στη Γη, αφού εκείνη τη χρονιά είχε δεχτεί 26.000 χιλιοστά βροχόπτωσης. Υποτροπικού κλίματος και με έντονους μουσώνες, η Mawsynram είναι ένα δύσκολο μέρος για να ζεις, αλλά και ένα θέλγητρο για τους τουρίστες.
Η πλέον παγωμένη ήπειρος: Ανταρκτική
Με πληθυσμό μεταξύ 1.000 και 4.000 κατοίκων, η πέμπτη μεγαλύτερη ήπειρος στον κόσμο είναι δημοφιλέστατος προορισμός για τυχοδιώκτες και αναζητητές της περιπέτειας. Γνωστή ως η «γη των άκρων», η Ανταρκτική είναι η πλέον κρύα και ξηρή ήπειρος του πλανήτη. Οι ταξιδιώτες μπορούν να φθάσουν εκεί μονάχα με παγοθραυστικά σκάφη ειδικά για τις αφιλόξενες θάλασσες που την περιβάλλουν. Γνωστή για σκηνικά και τοπία που πραγματικά αφήνουν έκπληκτο τον επισκέπτη, κανείς νοήμων δε θα ξεκινούσε μια εξερεύνησή της χωρίς γερή προετοιμασία και έναν tour operator που να γνωρίζει την περιοχή σαν την… παλάμη του.
Πιο απομονωμένο μέρος στον πλανήτη: Tristan da Cunha, Ηνωμένο Βασίλειο
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Τυπικά μέρος των Βρετανικών υπερπόντιων Εδαφών, το Tristan da Cunha απέχει 2.000 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη ήπειρο, την Αφρική. Ανακάλυψη του Πορτογάλου εξερευνητή Tristão da Cunha το 1506, αποτελεί extreme περίπτωση λόγω του ότι είναι εντελώς απομονωμένο από την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Με λιγότερους από 300 κατοίκους και καθόλου αεροδρόμιο, το Tristan da Cunha είναι προσβάσιμο μονάχα μέσω θαλάσσης. Ψάχνετε για απόδραση από την καθημερινότητα; Πιο μακριά και απομονωμένα, δε γίνεται!
Το πιο ζεστό μέρος στον κόσμο: Έρημος Lut, Ιράν
Η έρημος όπως φαίνεται από το διάστημα (http://en.wikipedia.org)
Με θερμοκρασίες που αγγίζουν και τους 70 βαθμούς Κελσίου, η έρημος Lut είναι κυριολεκτικά το πιο θερμό μέρος στον κόσμο. Σύμφωνα με τοπικό θρύλο, το όνομα Dasht-e Lut σημαίνει «ψητό σιτάρι» στα περσικά. Ο θρύλος μιλά για ένα φορτίο σιταριού που έπιασε φωτιά, ξεχασμένο από λάθος για μέρες στην έρημο. Μολονότι οι τουρίστες επισκέπτονται αυτή την έρημη γη, πρόκειται για προορισμό αποκλειστικά για εκείνους που μπορούν να αντέξουν τη ζέστη και το εξωφρενικά ξηρό κλίμα.
Πλησιέστερο μέρος στο διάστημα: Chimborazo, Ισημερινός
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Ένα ανενεργό ηφαίστειο που εξερράγη για τελευταία φορά το 550, το Chimborazo υψώνεται στα 6.000 μέτρα. Μολονότι το Everest φτάνει τα 8.000 μέτρα, λόγω της θέσης του βουνού πάνω στο γήινη επιφάνεια, η κορυφή του Chimborazo είναι το πλέον απομακρυσμένο σημείο από το κέντρο της Γης. Στο υψηλότερη σημείο του ηφαιστείου λοιπόν, θα έχετε πιάσει… επαφή με το σύμπαν. Με την κορυφή του μόνιμα παγωμένη, το ηφαιστειακό όρος έχει πολλά «μονοπάτια» για τους αναρριχητές.
Το πλέον άνυδρο μέρος στη γη: Έρημος Atacama, Χιλή
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Σύμφωνα τόσο με τη NASA, όσο και με το National Geographic, η έρημος της Atacama στη Χιλή είναι χαρακτηρισμένη ως το πλέον ξηρό μέρος στη γη, με το χώμα της να μοιάζει με εκείνο του πλανήτη Άρη (οι σκηνές από τον Άρη για την τηλεοπτική σειρά «Space Odyssey: Voyage to the Planets» γυρίστηκαν εδώ).
Από τον Οκτώβριο του 1903 μέχρι τον Ιανουάριο του 1918, δεν «είδε» ούτε σταγόνα βροχής. Ήταν η μεγαλύτερη περίοδος χωρίς βροχόπτωση για μια περιοχή του πλανήτη σε ολόκληρη την καταγεγραμμένη σύγχρονη ιστορία. Αραιοκατοικημένη, η έρημος της Atacama έχει διάφορα ξενοδοχεία και γενικώς οι τουρίστες την εξερευνούν με χαρά. Χρειάζεται πολύ νερό και μάλλον οργανωμένη περιήγηση, για να αποφύγετε να βρεθείτε χαμένοι μέσα σε μια άνυδρη κόλαση!
Το πιο κρύο κατοικημένο μέρος του πλανήτη: Oymyakon, Ρωσία
Φωτογραφία: http://www.yakutiatravel.com
Το πλέον παγωμένο μέρος στον πλανήτη (με καταγεγραμμένη θερμοκρασία μείον 71.2 βαθμούς Κελσίου το 1924), είναι η μικρή ρωσική πόλη Oymyakon. Με λιγότερους από 500 κατοίκους, το Oymyakon φιλοξενούσε κάποτε μονάχα εξόριστους, πολιτικούς κρατούμενους.
Η μέση χειμερινή θερμοκρασία είναι κάτω των 50 βαθμών, το έδαφος είναι παγωμένο ΟΛΟ το χρόνο και υπάρχει ένα ξενοδοχείο. Σκι, χόκεϊ επί πάγου και ψάρεμα στον πάγο είναι τα βασικά χόμπι των κατοίκων. Την πόλη έχουν επισκεφθεί μεταξύ άλλων οι Frankie Avalon, Burt Reynolds και Paris Hilton.
Πιο απόκρημνη κορυφή του πλανήτη: Mount Thor, Nunavut, Καναδάς
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Στα 1.675 μέτρα, το Mount Thor σίγουρα δεν είναι η υψηλότερη κορυφή του κόσμου, είναι όμως σίγουρα η πλέον απόκρημνη. Γρανίτης και κάθετο «κόψιμο» 1.250 μέτρων, με γωνία 105 μοιρών. Μολονότι απομακρυσμένη περιοχή, είναι δημοφιλής προορισμός για φιλόδοξους ορειβάτες. Αν το κυνήγι της κορυφής δεν είναι το καλύτερό σας, μπορείτε να επισκεφθείτε την ευρύτερη περιοχή και να κατασκηνώσετε υπαιθρίως…

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου