ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ!


Μια διαφορετική κατάδυση στις Μαλδίβες έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν οι επισκέπτες του νησιού Rangalifinolhu, καθώς εκεί βρίσκεται το Ithaa, το πρώτο υποβρύχιο εστιατόριο στον κόσμο.
Το Ithaa, που στη γλώσσα των Μαλδίβων, Dhivehi, σημαίνει μαργαριτάρι, ανήκει στο θέρετρο Conrad Maldives Rangali Island και βρίσκεται πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο αριθμός των πελατών που μπορεί να εξυπηρετήσει κάθε φορά είναι 14 άτομα,ενώ οι κρατήσεις πρέπει να έχουν γίνει τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν. Ίσως είναι ένα από τα λίγα πολυτελή εστιατόρια παγκοσμίως όπου το μενού μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, αφού την παράσταση κλέβουν τα τροπικά ψάρια και τα stingrays που κολυμπούν γύρω από τις γυάλινες επιφάνειες του εστιατορίου.
Υπεύθυνη για την σχεδίαση και τη δημιουργία του Ithaa ήταν η εταιρεία M.J. Murphy Ltd., με έδρα στη Νέα Ζηλανδία. Στα αρχικά πλάνα προβλεπόταν μια κατασκευή με κάθετους τοίχους και μεγάλα παράθυρα, γρήγορα όμως η ιδέα αυτή εγκαταλείφθηκε και υιοθετήθηκε η πρόταση για έναν ημικυλινδρικό,διάφανο χώρο, ακολουθώντας τη λογική των τούνελ, που κατασκευάζονται σε όλα τα μεγάλα και σημαντικά ενυδρεία παγκοσμίως.
Η κατασκευή του Ithaa ξεκίνησε τον Μάιο του 2004 στη Σιγκαπούρη και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου. Η μεταφορά του διήρκεσε 16ημέρες, ενώ για την τοποθέτηση και τη στήριξη του σε βάθος 5 μέτρων,χρησιμοποιήθηκαν τα πιο σύγχρονα τεχνικά μέσα, έτσι ώστε η σταθερότητα του εγχειρήματος και φυσικά η ασφάλεια των επισκεπτών, να είναι εγγυημένη. Το εστιατόριο δέχτηκε τους πρώτους πελάτες στις 15 Απριλίου 2005. Η πρόσβαση είναι εύκολη και ακολουθεί τη γενικότερη αισθητική του θέρετρου: στο τέλος μια προβλήτας βρίσκεται μια ʽκαλύβα' με ψάθινη στέγη, εικόνα συνηθισμένη στα τροπικά νησιά, η οποία κρύβει τη σκάλα που οδηγεί στο εστιατόριο.
Τον Απρίλιο του 2010, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων λειτουργίας του, το Ithaa μετατράπηκε και σε πολυτελή σουίτα 2 ατόμων, για όσους φυσικά είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα 10.710 δολάρια που κόστιζε η διανυκτέρευση. Το μαγευτικό μπλε του βυθού μπορεί επίσης να αποτελέσει το σκηνικό ιδιαίτερων περιστάσεων, καθώς ο χώρος προσφέρεται για γάμους και δεξιώσεις, φυσικά με υψηλό κόστος.
Ακόμα λοιπόν και αν δεν σας ενθουσιάσουν οι γεύσεις που προτείνουν οι σεφ, μια μίξη ευρωπαϊκής και ασιατικής κουζίνας, σίγουρα η επίσκεψη στο Ithaa αποτελεί από μόνη της μια ξεχωριστή εμπειρία.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου