ΕΞΟΡΜΗΣΤΕ ΣΤΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!


Η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα από είκοσι χιονοδρομικά κέντρα. Από αυτά επιλέξαμε τα δεκαπέντε μεγαλύτερα, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την χώρα, με την πλειοψηφία τους να συγκεντρώνεται στην Μακεδονία. Πιο συγκεκριμένα, τα πιο κοντινά στην Αθήνα είναι τα χιονοδρομικά κέντρα στο Μαίναλο, στα Καλάβρυτα, στον Παρνασσό και στο Καρπενήσι.
Βορειότερα της Στερεάς Ελλάδας βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα Πηλίου και Μετσόβου. Η πρότασή μας είναι, καθώς τόσο η περιοχή του Πηλίου όσο και του Μετσόβου βρίθουν από αξιοθέατα και ομορφιές.
Όσο για τα χιονοδρομικά κέντρα της Μακεδονίας, αυτά είναι αναμφισβήτητα τα πιο μεγάλα σε μέγεθος και πιο εντυπωσιακά από άποψη εγκαταστάσεων.



ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ-ΠΙΝΔΟΣ
Από τις ιδανικότερες επιλογές αν θέλετε να συνδυάσετε την επίσκεψη στο χιονοδρομικό κέντρο με άλλες δραστηριότητες, η Βασιλίτσα, στην καρδιά της Πίνδου, σε απόσταση αναπνοής από τα Ζαγοροχώρια, το Βίκο και τη Βάλια Κάλντα προσφέρεται τόσο για σύντομες όσο και για πολυήμερες αποδράσεις.
Με δεκαέξι πίστες συνολικού μήκους είκοσι δύο χιλιομέτρων, δύο εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστεί Ολυμπιακών Προδιαγραφών από την Διεθνή Ομοσπονδία, και πλήθος εγκαταστάσεων, μεταξύ των οποίων τρία σαλέ, σχολή σκι, καταστήματα ενοικίασης και πώλησης εξοπλισμού και επτά αναβατήρες, η Βασιλίτσα διεκδικεί επάξια τον τίτλο του μεγαλύτερου χιονοδρομικού κέντρου στην Ελλάδα.
Εδώ θα έχετε, επίσης, τη δυνατότητα να ζήσετε τη μοναδική εμπειρία του νυχτερινού σκι, που πραγματοποιείται κάθε Σάββατο στον συρόμενο αναβατήρα Ελιμεία.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΓΛΑΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ
Στη συμβολή των οροσειρών του Βαρνούντα και του Βέρνου, δεκαεννέα χιλιόμετρα από την πόλη της Φλώρινας, και σε υψόμετρο 1.600 - 1.900 μέτρων, η διάβαση Βίγλας – Πισοδερίου φιλοξενεί, μέσα σε ένα κατάφυτο δάσος από οξιές, ένα από τα ομορφότερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας.
Οι δέκα πιστές ολυμπιακών προδιαγραφών θα ικανοποιήσουν όλες τις κατηγόριες των skier αλλά και των snowboarders. Στο χιονοδρομικό κέντρο υπάρχουν πέντε αναβατήρες, τρεις συρόμενοι και δύο εναέριοι, ώστε να εξυπηρετείται μεγάλος αριθμός σκιέρ. Η πανοραμική θέα της Πρέσπας από τις κορυφές των πιστών, σε συνδυασμό με αυτή των γύρω βουνοκορφών, είναι πραγματικά μαγευτική.
Αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε Παρασκευή, Σάββατο και αργίες, οι επισκέπτες του κέντρου έχουν τη δυνατότητα να κάνουν νυχτερινό σκι, από τις 21:00 έως και τη 01:00, στην κεντρική πίστα.
Στο κέντρο θα βρείτε, επίσης, σαλέ, ξενώνα, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού σκι και snowboard και σχολή εκμάθησης σκι. Το Σαλέ "Τόττης" οργανώνει βραδιές με ζωντανή μουσική τις ημέρες των Χριστουγέννων, ενώ το μπαράκι Αvalanche, είναι μια χιονοστιβάδα διασκέδασης σαββατοκύριακα και αργίες δίπλα στον ξενώνα Μοδέστειο, στο Πισοδέρι.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 3-5 ΠΗΓΑΔΙΑ-ΝΑΟΥΣΑ
Το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια βρίσκεται στην δυτική πλευρά του όρους Βέρμιον σε υψόμετρο 1430-2005 μέτρα. Απέχει δεκαεπτά χιλιόμετρα από την πόλη της Νάουσας και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος παραμένει πάντοτε ανοικτός κατά την χειμερινή περίοδο.
Με εννέα συνολικά πίστες, τρεις εκ των οποίων αντοχής, τριών, πέντε και δέκα χιλιομέτρων, έξι συρόμενους αναβατήρες, μία εναέρια διπλή καρέκλα και πληθώρα εγκαταστάσεων, μεταξύ των οποίων σαλέ, καφετέρια, εστιατόριο, snow bar, ξενοδοχείο και ξενώνα με θερμαινόμενη πισίνα και σάουνα, είναι αναμφισβήτητα από τα πιο οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας.
Από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του χιονοδρομικού, το σύστημα τεχνητής χιόνωσης εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του καθ’ όλη τη σαιζόν, ενώ η συνεργασία με το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους της ετήσιας κάρτας να επισκέπτονται ελεύθερα και τα δύο χιονοδρομικά.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ-ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΛΛΑΣ
Σε υψόμετρο 2.524 μέτρα και εγκαταστάσεις που ξεκινούν από τα 2.018 μέτρα, το Καϊμακτσαλάν, στην κορυφή του όρους Βόρας, κατέχει με διαφορά τον τίτλο του υψηλότερου ελληνικού χιονοδρομικού κέντρου. Μαγευτική θέα, μοναδική ατμόσφαιρα και σύγχρονες εγκαταστάσεις συνθέτουν το προφίλ ενός από τα αγαπημένα κέντρα χειμερινών sports για τους κατοίκους της Βορείου Ελλάδας.
Με δέκα πίστες εύκολης έως μέτριας δυσκολίας, τρεις συρόμενους και έναν εναέριο αναβατήρα και σύστημα τεχνητής χιόνωσης, το Καϊμακτσαλάν είναι εξαιρετικά δημοφιλές μεταξύ των αρχαρίων σκιέρ αλλά και όσων θέλουν να βελτιώσουν την τεχνική τους.
Το κέντρο διαθέτει, επίσης, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, δύο σχολές ski και snowboard, ενοικιάσεις snowmobile, ενοικιαζόμενα δωμάτια πολυτελείας, εστιατόριο, καφέ, bar, snowbar σε υψόμετρο 2.069 μέτρων καθώς και πολλές δυνατότητες υπαίθριων δραστηριοτήτων.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΪΛΙΑ-ΣΕΡΡΕΣ
Σε απόσταση μόνο είκοσι λεπτά από την πόλη των Σερρών, στη βόρεια πλευρά του Aλή Mπαμπά, μέσα σε δάσος από οξιές και πεύκα, σε υψόμετρο 1600μ. βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά. Διαθέτει μία βασική χιονοδρομική πίστα συνολικού μήκους χιλίων μέτρων και πλάτους εξήντα μέτρων, η οποία εξυπηρετείται από ένα συρόμενο χιονοδρομικό αναβατήρα, μήκους οχτακοσίων πενήντα μέτρων που μπορεί να μεταφέρει επτακόσια άτομα την ώρα. Ο αναβατήρας φτάνει μέχρι την κορυφή του βουνού -υψόμετρο χίλια οχτακόσια πενήντα μέτρα- ενώ υπάρχει ένας ακόμη μικρός συρόμενος αναβατήρας, μήκους διακοσίων μέτρων για αρχάριους.
Στην αφετηρία της πίστας γίνονται ενοικιάσεις αξεσουάρ για σκι, ενώ για τους αρχάριους λειτουργούν στο χιονοδρομικό κέντρο ιδιωτικές σχολές εκμάθησης σκι. Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι με φωτισμό που έχει τοποθετηθεί στην πίστα, αυτή προσφέρεται και για νυκτερινό σκι με φαντασμαγορική θέα στο δάσος.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΛΑΚΡΟΥ-ΔΡΑΜΑΣ
Το Φαλακρό όρος με το εξαιρετικά οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο είναι αναμφίβολα ο καλύτερα αξιοποιημένος τουριστικός πόρος που διαθέτει σήμερα όχι μόνο ο νομός Δράμας αλλά η ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Συνδυάζει πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, πίστες δρόμου αντοχής, μονοπάτια πορείας, ορειβασίας (Ε6), ελεύθερο ορίζοντα, εκπληκτική ηλιοφάνεια όταν ο καιρός είναι καλός, εύκολη πρόσβαση και άνετους χώρους στάθμευσης στη βάση του χιονοδρομικού.
Στον χώρο του χιονοδρομικού κέντρου λειτουργούν τέσσερις συρόμενοι αναβατήρες, μία τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, μία εναέρια διθέσια, και τρία baby lift, που εξυπηρετούν τις είκοσι και πλέον πίστες του χιονοδρομικού, συνολικού μήκους πάνω από είκοσι χιλιόμετρα. Διατίθεται ακόμα μία πίστα snowmobile, καθώς και οργανωμένο ιατρείο -με ιατρό και ασθενοφόρο- για την αντιμετώπιση και τη μεταφορά τυχών έκτακτων περιστατικών.
Τρία σαλέ, τα δύο στη βάση του χιονοδρομικού και το ένα στον τερματισμό της τετραθέσιας καρέκλας, με πανοραμική θέα σε υψόμετρο 2.110 μέτρα, προσφέρονται για χαλάρωση, για διαμονή αλλά και για φαγητό. Ακόμα, τον εξοπλισμό του σκι μπορείτε να προμηθευτείτε από τέσσερα καταστήματα πώλησης και ενοικίασης ειδών χιονοδρομίας με σχολές εκμάθησης, ενώ στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού θα βρείτε ακόμα ένα κατάστημα πώλησης ενδυμάτων, ένα με είδη λαϊκής τέχνης, και δύο καντίνες.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕΛΙΟΥ-ΒΕΡΟΙΑ
Αναμφίβολα αυτό με την μεγαλύτερη ιστορία, το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας, καθώς λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1530 μέτρα.
Απέχει εικοσιτέσσερα χιλιόμετρα από τη Βέροια, είκοσι χιλιόμετρα από τη Νάουσα, ενενήντα πέντε χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και εβδομήντα τέσσερα χιλιόμετρα από την Κοζάνη. Η κύρια πρόσβαση στο χιονοδρομικό γίνεται μέσω της Εγνατίας οδού και της επαρχιακής οδού Βέροιας-Σελίου, ενώ η δευτερεύουσα πρόσβαση γίνεται μέσω της επαρχιακής οδού Νάουσας Σελίου. Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου διαθέτει άνετους χώρους πάρκινγκ έκτασης τριάντα έξι στρεμμάτων.
Σχετικά με τις παροχές του, το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου διαθέτει επτά σύγχρονης κατασκευής αναβατήρες: έξι μονοθέσιους συρόμενους και έναν διθέσιο εναέριο για την άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των σκιερ. Διαθέτει ακόμα δεκατρείς πίστες κατάβασης και δύο πίστες δρόμων αντοχής, καθώς και τέσσερα baby lifts για τους αρχάριους. Επίσης διαθέτει μονοπάτια πορείας ορειβασίας, ενώ διασχίζεται από το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4. Οι άριστες συνθήκες χιονιού, ο ελεύθερος ορίζοντας, η εκπληκτική ηλιοφάνεια όταν έχει καλό καιρό, και η περιορισμένη υγρασία προσφέρονται για ξέφρενη διασκέδαση.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΗΛΙΟΥ-ΠΗΛΙΟ
Ένα χιονοδρομικό κέντρο στο βουνό των... Κενταύρων. Η κορυφή που το φιλοξενεί είναι οι Αγριόλευκες με υψόμετρο 1471 μέτρα. Παρότι σχετικά μικρό, η θέση του ανάμεσα στα πηλιορείτικα χωριά το καθιστά ιδανικό προορισμό για μικρούς και μεγάλους. Διαθέτει δύο εναέριους αναβατήρες, ένα διθέσιο εναέριο αναβατήρα και δύο συρόμενους. Υπάρχουν τρεις κύριες πίστες κατάβασης, μία πίστα για αρχάριους καθώς και μία πίστα δρόμου αντοχής. Οι πίστες του είναι συνολικού μήκους 7.5 χιλιομέτρων , ενώ οι αναβατήρες στο σύνολό τους μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 2.000 άτομα την ώρα. Σημειώστε πως όλη την χειμερινή περίοδο, διοργανώνονται τακτικά νυχτερινά πάρτι στα οποία αξίζει τον κόπο να παραβρεθείτε.
Στο ψηλότερο σημείο του χιονοδρομικού, θα βρείτε το παραδοσιακά διακοσμημένο του Σαλέ, όπου θα πιείτε τον καφέ σας και θα απολαύσετε γευστικά σνακ, ενώ στην βάση του υπάρχει οργανωμένος χώρος στάθμευσης συνολικής χωρητικότητας 350 αυτοκινήτων. Στον χώρο λειτουργεί καθημερινά σχολή για σκι και snowboard με έμπειρους εκπαιδευτές, ατομικά ή ομαδικά μαθήματα και ειδικά τμήματα για παιδιά

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ
Λειτουργώντας από το 1985, το χιονοδρομικό κέντρο στο Περτούλι βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Κόζιακας και Λούπατα της νότιας Πίνδου και κατακλύζεται από χιλιάδες σκιέρ και snowboarders κάθε χρόνο. Το κέντρο έχει τρεις πίστες και τρεις αναβατήρες. Η κόκκινη πίστα είναι μήκους 1.500 μέτρων, η μπλε 400 μέτρων και η εκπαιδευτική πράσινη 80 μέτρων. Υπάρχουν επίσης ένας εναέριος αναβατήρας μήκους 1.170 μέτρων, ένας συρόμενος μήκους 350 μέτρων και ένας baby lift μήκους 60 μέτρων. Τον εναέριο μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε και για απλή περιήγηση χωρίς εξοπλισμό σκι.
Στις λοιπές εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού βρίσκουμε δύο σαλέ, ένα στην βάση και ένα μικρό στην κορυφή, άνετο χώρο για παρκινγκ και τέσσερα καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού. Οι τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν να συμμετέχουν σε κάποια από τις βραδιές νυχτερινού σκι που διοργανώνονται καθ’ όλη την διάρκεια τις χειμερινής σεζόν, ενώ οι λιγότερο τολμηροί μπορούν απλά να... θαυμάσουν το εντυπωσιακό θέαμα.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΣΟΒΟΥ
Στο Μέτσοβο υπάρχουν τρία χιονοδρομικά κέντρα: οι Πολιτσές, το Καρακόλι και το χιονοδρομικό του Ανήλιου ή Ζυγού, το οποίο είναι προς το παρόν υπό διαμόρφωση.
Το Καρακόλι είναι ένα σχετικά μικρό χιονοδρομικό που ανήκει στο ίδρυμα Τοσίτσα και περιλαμβάνει δύο πίστες που εξυπηρετούνται από ένα μονοθέσιο αναβατήρα. Η πίστα των αρχαρίων, έχει μήκος 1.800 μέτρα ενώ των προχωρημένων 1.000 μέτρα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 - 1.520 μέτρων και απέχει δύο χιλιόμετρα από το κέντρο του Μετσόβου. Στις εγκαταστάσεις του θα βρείτε καφετέρια, καταστήματα ενοικίασης και εκπαιδευτές σκι.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙΟΥ
Τετρακόσια εβδομήντα τέσσερα χιλιόμετρα από την Αθήνα, ένας σχετικά νέος προορισμός για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ διεκδικεί με αξιώσεις την προτίμησή μας. Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Ελατοχωρίου διαθέτει έναν διθέσιο εναέριο αναβατήρα 1.280 μέτρων, δύο συρόμενους (τον Απόλλωνα και τον Ερμή), δύο baby lift μήκους εκατόν πενήντα μέτρων και 13,5 χιλιομέτρων πίστες όλων των δυσκολιών, συμπεριλαμβανομένης και μιας πίστας snowboard μήκους πεντακοσίων μέτρων. Βρίσκεται βορειοανατολικά των Πιερίων, σε υψόμετρο 1410 μέτρων και αποτελεί το νεότερο χιονοδρομικό στην Ελλάδα.
Στις εγκαταστάσεις του υπάρχει το Σαλέ, ένας περιποιημένος χώρος υποδοχής επισκεπτών, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του πριν ή μετά τα σλάλομ. Στη βάση του Κέντρου υπάρχουν χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων ,ενώ σε καθημερινή βάση λειτουργεί εξοπλισμένο ιατρείο παροχής πρώτων βοηθειών.
Στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού θα βρείτε καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού , καθώς και σχολές εκμάθησης για σκι και snowboard .
Πέρα από ski, snowboard και έλκηθρο στις κατάλευκες πίστες κλιμακούμενης δυσκολίας, μπορείτε να δοκιμάσετε τις επιδόσεις σας στην αναρρίχηση αλλά και στην ιππασία, πάντα με την βοήθεια ειδικού εκπαιδευτή. Τέλος, το χιονοδρομικό κέντρο οργανώνει και αποδράσεις στους καταρράκτες των Πιερίων κατά τις οποίες οι τολμηροί φυσιολάτρες μπορούν να τους πλησιάσουν, συνοδεία οδηγού, και να κάνουν κατάβαση στα βράχια. Οι λιγότερο τολμηροί μπορούν να απολαύσουν το θέαμα από τον διαμορφωμένο χώρο και το κιόσκι που υπάρχει στην άκρη του δασικού δρόμου Ρητίνης – Σαρακατσάνας.
Οχτώ χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό στον παλιό και τον νέο οικισμό του Ελατοχωρίου θα βρείτε αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες, παραδοσιακούς ξενώνες, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από εστιατόρια και ταβέρνες.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΙΝΑΛΟΥ
Στην κορυφή του μυθικού όρους Μαίναλον και σε υψόμετρο περίπου δύο χιλιάδων μέτρων, «πνιγμένο» στα έλατα στην κορυφή Οστρακίνα, λειτουργεί από το 1965 το χιονοδρομικό του Μαινάλου. Απέχει τριάντα χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 162 χιλιόμετρα από την Αθήνα, αποτελώντας ένα από τα κοντινότερα στην πρωτεύουσα.
Τέσσερεις (ο ένας baby lift) αναβατήρες θα σας μεταφέρουν στις οκτώ, κλιμακούμενης δυσκολίας, πίστες του. Στο χιονοδρομικό υπάρχουν εκπαιδευτές σκι και snowboard για όλα τα επίπεδα, snow park για παιδιά, snowboard park, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, τρία café bar, εστιατόριο και σαλέ που λειτουργεί στα Σαββατοκύριακα. Πρόσφατα μάλιστα, ανακαινίστηκε και το καταφύγιο του ΕΟΣ Τρίπολης στην περιοχή, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι σαράντα άτομα. Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε οπωσδήποτε το Snowhawk Chalet, ένα snowbar δίπλα στην πίστα Ερατώ, σε υψόμετρο 1.600 μ., ανάμεσα σε συστάδες ελάτων. Η πανοραμική θέα θα σας αποζημιώσει.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ-ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Από τα πιο φημισμένα χιονοδρομικά βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα (203 χιλιόμετρα), γεγονός που το καθιστά ιδανικό για μονοήμερες εξορμήσεις. Λειτουργεί στην βορειοδυτική πλευρά του Χελμού σε υψόμετρο 1650 μέτρων και διαθέτει τον ψηλότερο αναβατήρα στην Ελλάδα, με εκπληκτική θέα που όταν ο καιρός το επιτρέπει φτάνει μέχρι τα νερά του Κορινθιακού κόλπου.
Κατασκευάστηκε το 1988 και διαθέτει επτά αναβατήρες, δώδεκα πίστες κλιμακούμενης δυσκολίας, άνετο πάρκινγκ, καφετέριες, εστιατόρια, κατάστημα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού σκι, σχολή σκι και σταθμό Α' Βοηθειών. Έχει ειδική πίστα για moguls ski και snowboard, πάρκο για snowtubes και snowmobiles και υποδομές για να απολαύσετε πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς. Αν μάλιστα, είστε λάτρεις των πτήσεων, το χιονοδρομικό σας παρέχει την δυνατότητα να... απογειωθείτε προς την κοιλάδα των Λουσών, προς τα Καλάβρυτα και το Ηρώο.
Σημειώστε ότι στην κορυφή Νεραϊδοράχη, λειτουργεί το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων, το Αρίσταρχος, με διάμετρο 2.3 μέτρα, το οποίο μπορεί να παρατηρήσει αντικείμενα σε απόσταση μέχρι και πέντε δισεκατομμύρια έτη φωτός.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ-ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Το πιο δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο κυρίως για τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις των νότιων χιονοδρόμων, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα, την Λαμία και την Πάτρα και οι εγκαταστάσεις του επιτρέπουν την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού επισκεπτών και χιονοδρόμων. Αν δεν σας ενοχλεί η πολυκοσμία του Σαββατοκύριακου και θέλετε να συνδυάσετε την αδρεναλίνη του σκι με βόλτες στην «μοιραία» Αράχωβα, τότε ο Παρνασσός είναι ο ιδανικός προορισμός.
Το κέντρο βρίσκεται, σε υψόμετρο 1.600 έως 2.300 μέτρων και έχει έξι εναέριους αναβατήρες, επτά συρόμενους και είκοσι πίστες συνολικού μήκους 14 χιλιομέτρων. Συγκεκριμένα, οι περιοχές Κελλάρια και Φτερόλακα βρίσκονται σε υψόμετρο 1750 μέτρων και διαθέτουν δεκαέξι πίστες καταβάσεων, ενώ η περιοχή Γεροντόβραχος διαθέτει τέσσερεις πίστες καταβάσεων και τρεις αναβατήρες. Στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού υπάρχει πάρκινγκ, καφετέρια και μπαρ με πανοραμική θέα στις πίστες, εστιατόριο, οδική βοήθεια, καθώς και τμήμα baby sitting με παιδοβρεφοκόμους. Υπάρχουν επίσης, καταστήματα ενοικίασης και αγοράς εξοπλισμού , καθώς και σχολές εκμάθησης σκι και snowboard.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ(ΒΕΛΟΥΧΙΟΥ)-ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
Μπορεί η ονομασία της θέσης του στο βουνό Τυμφρηστός (θέση "Διαβολότοπος") να μην μας προϊδεάζει για τα... καλύτερα, αλλά το χιονοδρομικό κέντρο του Καρπενησίου προσφέρει άριστες υπηρεσίες και μοναδική θέα στα χιονισμένα τοπία. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1840 μέτρων και προσφέρεται και για αλπικό σκι, ελεύθερο και ορειβατικό από το χιονοδρομικό κέντρο προς τις γύρω κατάλευκες πλαγιές. Απέχει 284 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 78 χιλιόμετρα από την Λαμία, 368 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη και 12 χιλιόμετρα από την πόλη του Καρπενησίου.
Διαθέτει δέκα πίστες διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας κυμαινόμενης υψομετρικής διαφοράς από 1800-2040 μέτρα και επτά αναβατήρες (τρεις συρόμενους, τέσσερις εναέριους), με δυνατότητα εξυπηρέτησης πέντε χιλιάδων ατόμων την ώρα. Στις εγκαταστάσεις του βρίσκουμε μεταξύ άλλων καταστήματα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού και σχολή σκι για τους αρχάριους. Ανάσες ξεκούρασης μπορείτε να πάρετε στο μπαρ του σαλέ απολαμβάνοντας το εντυπωσιακό τοπίο ή σε κάποιο από τα υπαίθρια μπαρ που βρίσκονται στις πίστες.
Αν «χορτάσετε» σκι, μπορείτε να κάνετε βόλτα με τα μηχανοκίνητα έλκηθρα χιονιού ή να δοκιμάσετε την ανάβαση προς την Κορφή στα 2.315 μέτρα. Πρόκειται για μία από τις ομορφότερες «λευκές» διαδρομές στην Ελλάδα.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου