Πίζα...η πόλη με τον ξακουστό πύργο!

Η Πίζα είναι ιστορική πόλη της ΒΔ Ιταλίας και φημίζεται για τον ξακουστό κεκλιμένο πύργο της, που κτίστηκε όλος από μάρμαρο και σχεδιάστηκε για να λειτουργεί ως παρατηρητήριο και ως καμπαναριό
Οι εργασίες ανέγερσής του ξεκίνησαν στις 9 Αυγούστου του 1173 υπό τα σχέδια των αρχιτεκτόνων Ραϊνάλντο και Μπονάνο Πισάνο. Πέντε χρόνια αργότερα και ενώ ήταν υπό ανέγερση ο τρίτος όροφος υπέρ του Ισογείου (που και αυτός περιλαμβάνει δύο εσωτερικούς ορόφους) άρχισε να υποχωρεί το έδαφος προκαλώντας κλίση προς τη νότια πλευρά. Παρά ταύτα το 1275 συνεχίστηκαν οι εργασίες με πολύ αργό ρυθμό όπου και το όλο οικοδόμημα ολοκληρώθηκε ένα αιώνα μετά, το 1372. Κανείς δεν πίστευε πως αυτό το οικοδόμημα θα σωζόταν. Κι όμως σώθηκε. Έτσι η πόλη της Πίζας έγινε διάσημη και ξακουστή σ'όλο τον κόσμο με τον Πύργο αυτό σαν σήμα αναγνώρισης.

Ο Πύργος της Πίζας έχει ύψος 56 μ. και διάμετρο 15,50 μ. με 297 βαθμίδες. Ο διάκοσμός του περιλαμβάνει 207 κίονες με κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού, από λευκό μάρμαρο και ψαμμίτη, που περιβάλλουν όλους τους αίθριους δακτυλίους, επτά τον αριθμό, μέχρι το υπερώο όπου και το μικρότερο σε διάμετρο καμπαναριό, χωρίς επιπρόσθετη κορυφή όπου και φέρονται επτά καμπάνες. Η κλίση του φθάνει τις 5,5 μοίρες που σημαίνει ότι η κορυφή του κατακόρυφου άξονά του έχει μετακινηθεί οριζόντια περίπου τα τέσσερα μέτρα.Πολλοί επισκέπτες της Ιταλίας πηγαίνουν στην Πίζα ειδικά για να θαυμάσουν το μνημείο αυτό της αρχιτεκτονικής και τεχνικής. Στην Πίζα συνήθως καταφτάνουν επισκέπτες για μια μέρα από την Φλωρεντία,αλλά αξίζει περισσότερο χρόνο.


Εκτός από τον χαρακτηριστικό της πύργο-τώρα πια αντιστηριγμένο για να προληφθεί τυχόν μελλοντική κατάρρευση-η Πίζα διαθέτει κι άλλα αξιοθέατα στο Campo dei miracoli(Πλατεία των θαυμάτων).Εδώ το Duomo,Camposanto και το Battistero είναι μια τριάδα μαρμάρινων αριστουργημάτων.Το θολωτό Βαπτιστήριο (Battistero) χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και συνδυάζει ρομαντική και γοτθική αρχιτεκτονική,ενώ ο Καθεδρικός(Duomo) προηγείται από αυτόν κατά έναν αιώνα.Η πλατεία του Καθεδρικού Ναού (Piazza del Duomo) της πόλης αποτελεί από το 1987 μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.To Camposanto είναι ιστορικό οικοδόμημα στη βόρεια άκρη της Πλατείας του Καθεδρικού. Το Camposanto μπορεί ελεύθερα να μεταφραστεί ως ΄΄ άγιο πεδίο ΄΄, επειδή λέγεται ότι χτίστηκε γύρω από έναν όγκο ιερού χώματος από το Γολγοθά, που έφτασε στην Πίζα κατά την Τέταρτη Σταυροφορία από τον Ουμπάλντο ντε Λανφράνκι, αρχιεπίσκοπο της Πίζας το 12ο αιώνα. Ενας θρύλος λέει ότι τα σώματα που θάβονταν στο χώρο αυτό θα αποσυντίθονταν μέσα σε 24 ώρες. Ο χώρος ταφής βρίσκεται πάνω στα ερείπια του παλιού βαπτιστηρίου της εκκλησίας της Σάντα Ρεπαράτα, της εκκλησίας που κάποτε υπήρχε στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο Καθεδρικός. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το πανεπιστήμιό της Πίζα λειτουργεί από το 1343.

Παλιότερα, το 18ο αιώνα, στην Πίζα υπήρχε ελληνική παροικία. Εκεί οι Έλληνες είχαν γίνει η ψυχή του αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους και ως μέλη της Φιλικής Εταιρείας ενίσχυσαν τον αγώνα του 1821 όπως μπορούσαν.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου