Φολέγανδρος, το εναλλακτικό νησί με τη πλούσια ομορφιά του.


Η Φολέγανδρος είναι νησί των Κυκλάδων μεταξύ της Σικίνου και της Μήλου. Αποκαλείται επίσης και Πολύκαντρος ή Πολύκανδρος, έχει έκταση 32,384 τ.χλμ. με υψηλότερη κορυφή τον Άγιο Ελευθέριο (415 μέτρα) και ο πληθυσμός της ανέρχεται στα 780 άτομα (απογραφή 2011). Το νησί έχει δυο μεγάλους οικισμούς, τη Χώρα που αποτελεί και τη πρωτεύουσα του νησιού, με 316 κατοίκους και την Άνω Μεριά που βρισκεται βορειότερα με πληθυσμό 291 κατοίκους και αποτελεί το πιο παραδοσιακό κομμάτι του νησιού. Μικρότεροι οικισμοί είναι ο "Πετούσης" και το λιμάνι του νησιού ο Καραβοστάσης (απέχει από Πειραιά 102 μίλια).



Το 11traveller προτείνει, από τη πρώτη μέρα των καλοκαιρινών σας διακοπών στο νησί, να κάνετε το γύρο του νησιού με καράβι. Θα έχετε μια μοναδική ευκαρία μα επισκεφτείτε παραλίες που δεν υπάρχει πρόσβαση με κανένα μέσο ή μπορεί να μην έχετε το χρόνο να τα επισκεφτείτε όλα. Η τιμή του εισιτηρίου είναι στα 28€/άτομο (αν ξανά κάνετε όμως βόλτα κάποια άλλη μέρα το εισιτήριό σας θα πάει στα 14€), η βόλτα ξεκινάει στις 11:00 και επιστρέφετε στις 17:00. Όμως το πιο σημνατικο σ αυτή τη βόλτα ειναι το φιλόξενω κλίμα που επικρατεί αλλά και τα γεύματα που σας παρέχουν (προσφέρουν μεσημεριανό, φρούτο εποχής, γλυκό και άφθονη τοπική ρακί)

Παραλίες
Γνωστές παραλίες στο νότιο και δυτικό κομμάτι είναι το Λιβαδάκι, το Λιβάδι, το Αμπέλι, το Δένδρο και το Αυλάκι. Στο νότιο το Λατινάκι και το Κάτεργο. Επίσης, δίπλα στο νότιο ορμό της Αγκάλης βρίσκονται τρεις παραλίες, Φυρα, Γαλήφος και Αγιος Νικόλαος. Στο λιμάνι βρίσκεται η παραλία Καραβοστάση και λίγο ανατολικότερα η Βάρδια. Στα βόρεια βρίσκονται οι παραλίες του Σερφιώτικου, της Λυγαριάς και του Αη Γιώργη.

Παραδοσιακά Φαγητά
Αξίζει να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά τους φαγητά τα οποία είναι η Ματσάτα που είναι τοπικά μακαρόνια και σερβίρονται συνήθως με κόκκορα κοκκινιστό, κατσίκι κοκκινιστό ή σουτζουκάκια. Η  Καρπουζένια είναι το γλυκό τους και φτιάχνετε με καρπούζι, μέλι και σουσάμι (παστέλι) ψημένο στο φούρνο. Η τυροκομία δε μπορεί να λείπει από ένα γευστικά "πλούσιο" νησί, το σουρωτό(φρέσκο αιγοπρόβιο τυρί), το ξυνότυρο, το ανθότυρο και το "σκέτο" τυρί, ένα σκληρό τυρί που συνοδεύεται τέλεια με τη ματσάτα.

Ξενοδοχεία
Στο νησί θα βρείτε ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και τιμών.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου