Τελ Αβιβ, Ισραήλ


Το Τελ Αβίβ (στα Εβραϊκά σημαίνει Ανοιξιάτιος Λόφος) είναι παραθαλάσσια π΄λη του Ισραήλ και η πρώτη πρωτεύουσα, όταν ιδρύθηκε το κράτος. Οι περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ελλάδας, οι πρεσβείες τους
βρίσκονται στο Τελ Αβίβ και αυτό γιατί δεν αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους, έως ότου ξεκαθαριστεί το καθεστώς της, καθώς διεκδικείται από τους Παλαιστίνιους. Η επίσημη ονομασία της είναι Τελ Αβίβ - Γιάφα (αρχαία Ιόπτη). Βρίσκεται στα παράλια της Μεσογείου, στα νότια των εκβολών του ποταμού Γιαρκόν και περίπου 53χλμ βορειοδυτικά της Ιερουσαλήμ. Είναι κτισμένη στη κοιλάδα "Σαρών" και υδρεύτεται από δύο μικρούς ποταμούς που παλαιότερα ξεραίνονταν το καλοκαίρι. Παρά τη θέση της αυτή και του ακατάλληλου λιμένα της, η πόλη αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα από το 1909 που ιδρύθηκε. Η πόλη το 1909 αριθμούσε 350.000 κατοίκους, ενώ σήμερα έχει 405.400 κατοίκους, ενώ η μητροπολιτική περιοχή έχει 3.850.000 κατοίκους.
Το Τελ Αβίβ δημιουργήθηκε όταν το 1909 κτίστηκε ένα προάστιο στα βορειοανατολικά της (τότε) αραβικής Γιάφας σε έκταση που είχε αγοραστεί από Βεδουίνους. Η ανάπτυξη της πόλης υπήρξε τόσο ραγδαία που στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είχε 200.000 κατοίκους, κυρίως Ισραηλίτες. Το 1948 οι δύο πόλεις συγχωνεύτηκαν και δημιουργήθηκε η πόλη Τελ Αβίβ - Γιάφα.
Στο τομέα της Οικονομίας, το Τελ Αβίβ είναι το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο της χώρας. Οι οικονομικές δραστηριότητες αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της εθνικής απασχόλησης και περίπου το 17% του ΑΕΠ. Εκεί βρίσκεται μεγάλο μέρος της Ισραηλινής βιομηχανίας και κυρίως βιομηχανίες υφαντουργίας, μεταλλουργίας, βυρσοδεψίας, τυπογραφίας και κατεργασμένων διαμαντιών.


1ευρώ = 4.77 Israeli New Shekeli (ILS)

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου