20 λόγοι να βάλετε το ποδήλατο στην ζωή σας!


Η καμπάνια «Bike To Work», που «τρέχει» για τέταρτη χρονιά, μας προτρέπει όλους να μετρήσουμε τις καθημερινές ποδηλατικές διαδρομές μας, σε μια προσπάθεια να προωθηθεί η κουλτούρα του ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου στην Ελλάδα. Πέρα από την ευγενή άμιλλα του ωραίου αυτού «διαγωνισμού», προσθέτουμε ακόμη 20 δυνατούς λόγους να βάλετε στη ζωή σας το πετάλι. Αν το δοκιμάσετε, δεν θα το μετανιώσετε, καθώς όπως θα διαπιστώσετε, «ψηφίζοντας» ορθοπεταλιές: 

*Βοηθάτε την πόλη που ζείτε 
Ένα ποδήλατο παραπάνω στους δρόμους της πόλης σημαίνει ένα αυτοκίνητο λιγότερο, κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει μπόλικο καυσαέριο λιγότερο.

*Μετακινείστε πιο «αποτελεσματικά»
Όχι μόνο φτάνετε πιο γρήγορα στον προορισμό σας σε σχέση με την μετακίνηση με τα πόδια - υπολογίζεται πως για την ίδια ποσότητα ενέργειας που σπαταλάτε, διανύετε την τριπλάσια απόσταση – αλλά γλιτώνετε όλη την καθυστέρηση της ΙΧ μετακίνησης – για κάθε ώρα που βρίσκεστε στο αυτοκίνητο στην πρωινή κίνηση μιας μέσης πόλης, την μισή περίπου ώρα την σπαταλάτε ακινητοποιημένοι.

*Κοιμάστε καλύτερα
Μελέτη του Πανεπιστημίου του Stanford υποστηρίζει πως αν ποδηλατήσετε για 20-30 λεπτά καθημερινά, η ώρα που περιμένετε να σας πάρει ο ύπνος μειώνεται στο μισό και ο ύπνος αυξάνεται κατά μία ώρα, γεγονός που κάνει την ποδηλασία… γιατρικό για τις αϋπνίες.

*Δείχνετε νεότεροι 
Το ίδιο Πανεπιστήμιο προχώρησε σε άλλη μία έρευνα, αυτή τη φορά για την ευεργετική επίδραση της ποδηλασίας στην επιδερμίδα μας. Η ποδηλασία αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, ωθεί περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά προς τα κύτταρα του δέρματος και απομακρύνει τις τοξίνες. Επιπλέον, δημιουργεί πρόσφορο «έδαφος» για την ρύθμιση της παραγωγής κολλαγόνου, καταπολεμώντας τις ρυτίδες και την γήρανση της επιδερμίδας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε να βάζετε αντηλιακό όταν πρόκειται να ποδηλατήσετε μια ηλιόλουστη ημέρα.

*Ενισχύετε το γαστρεντερικό σας σύστημα
«Η σωματική δραστηριότητα κατά την διάρκεια της ποδηλασίας βοηθά στη μείωση του χρόνου που χρειάζεται η τροφή για να κινηθεί στο παχύ έντερο, ελαττώνοντας την ποσότητα του νερού που απορροφάται», υποστηρίζει μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, καταλήγοντας πως κατ’ αυτόν τον τρόπο η καθημερινή… υποχρέωση του εντερικού μας γίνεται παιχνιδάκι.

*Δίνετε ώθηση στον εγκέφαλό σας
Στο 5% υπολογίζεται από τους ειδικούς η βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής φόρμας του μέσου ποδηλάτη, κάτι που στη συνέχεια μεταφράστηκε σε 15% βελτίωση επιδόσεων σε νοητικά τεστ. Εν ολίγοις, το πετάλι βοηθά στην δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου μας που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη, και που τείνει να εξασθενεί μετά τα 30.

*Προλαμβάνετε ασθένειες
Θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το «ένα μήλο την ημέρα» με «μισή ώρα ποδήλατο την ημέρα», ακολουθώντας τις συμβουλές του Cath Collins του λονδρέζικου St George Hospital, ο οποίος υποστηρίζει πως η μέτριας έντασης άσκηση, όπως η ποδηλασία, τονώνει την δράση των ανοσοποιητικών κυττάρων, καθιστώντας τα πιο ετοιμοπόλεμα σε περίπτωση μόλυνσης. Για την ακρίβεια, όσοι βρίσκονται πάνω στη σέλα τους για μισή ώρα ημερησίως μετρήθηκε πως είναι κατά μέσο όρο άρρωστοι τις μισές ημέρες σε σύγκριση με όσους δεν ασκούνται.

*Ζείτε περισσότερο 
Στο King’s College του Λονδίνου επιχείρησαν ένα ενδιαφέρον πείραμα: Παρακολούθησαν την καθημερινότητα και τους δείκτες υγείας σε 2.400 πανομοιότυπα (μονοζυγωτικά) δίδυμα αδέλφια, προσαρμόζοντας τις μετρήσεις ακόμη και στις ελάχιστες διαφορές τους σε μυϊκή μάζα και παράγοντες της καθημερινότητας. Από το κάθε ζευγάρι, εκείνος που ποδηλατούσε για 45 λεπτά, τρεις φορές εβδομαδιαίως, ήταν με βάση τις μετρήσεις, εννέα ολόκληρα χρόνια «βιολογικά νεότερος». Καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης, καρκίνος, υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία είναι κάποιοι μόνο από τα κινδύνους που μειώνονται σημαντικά για όσους βάζουν στη ζωή τους μια τακτική ποδηλατάδα.

*Βελτιώνετε την σεξουαλική σας ζωή
Τα αιμοφόρα αγγεία του ανθρώπινου οργανισμού λειτουργούν πολύ καλύτερα χάρη στην σωματική άσκηση που προσφέρει το ποδήλατο, κι αυτό επαληθεύεται στο… κρεβάτι σας, όπου η σεξουαλική όρεξη αντιστοιχεί σε αυτή μικρότερων ηλικιών από εσάς, σε σχέση με όσους δεν ποδηλατούν. Μάλιστα, το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υπολόγισε πως οι άνδρες άνω των 50 ετών που ποδηλατούν τουλάχιστον τρεις ώρες την εβδομάδα, παρουσιάζουν 30% λιγότερες πιθανότητες σεξουαλικής ανικανότητας.

*Βοηθά στην εγκυμοσύνη
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι εγκυμονούσες που ασκούνται τακτικά, έχουν πιο «εύκολο» τοκετό, «επανέρχονται» ταχύτερα και έχουν βελτιωμένη διάθεση καθ’ όλη την διάρκεια της κύησης. Επιπλέον, το παιδί τους έχει 50% λιγότερες πιθανότητες να γίνει παχύσαρκο και απολαμβάνει καλύτερη ανάπτυξη νευρικού συστήματος όσο βρίσκεται στην κοιλιά της μητέρας.

*Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων
Στο μισό μειώνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, αρκεί να ποδηλατείτε για 30 περίπου χιλιόμετρα εβδομαδιαίως, όπως υπολόγισε το Πανεπιστήμιο του Perdue των ΗΠΑ και το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.

*Αυξάνει την αποδοτικότητά σας στη δουλειά
Το αφεντικό σας θα… ευγνωμονεί το ποδήλατό σας, αφού οι εργαζόμενοι που ασκούνται λίγο πριν την δουλειά τους ή κατά την διάρκεια του διαλείμματος, υπολογίζεται πως βελτιώνουν την ικανότητα διαχείρισης χρόνου και όγκου εργασίας και παρουσιάζουν περισσότερη όρεξη για δημιουργικότητα.

*Σας βοηθά να κάνετε νέες γνωριμίες 
Οι ποδηλατικοί σύλλογοι, οι οργανωμένες ποδηλατάδες, οι Παρασκευές μαζικού πεταλιού στην πόλη, τα café ποδηλατικού και οικολογικού ενδιαφέροντος που «ξεφυτρώνουν», ή απλώς τα φιλικά νεύματα άγνωστων σε εσάς ποδηλατών που συναντάτε στον δρόμο σας και σας βλέπουν σαν «συντρόφους» αποδεικνύουν πως η ποδηλασία αποτελεί ωραία αφορμή για ένταξη σε ομάδες, κοινωνικοποίηση και νέες φιλίες.

*Ασκείστε χωρίς να επιβαρύνετε τα οστά σας
Αν επιλέξετε το τρέξιμο για να κάψετε θερμίδες και λίπος, και ακολουθήσετε το πρόγραμμά σας απαρέγκλιτα, θα δείτε αποτελέσματα. Ωστόσο, αν αντί για το πατροπαράδοτο τρέξιμο ποντάρετε στο πετάλι, θα έχετε τα ίδια αποτελέσματα, και κάτι παραπάνω: Θα απαλλαγείτε από τους «κραδασμούς» του jogging. Κι αυτό γιατί κάθε φορά που το πόδι σας πατάει στο έδαφος με την ορμή του τρεξίματος, πέφτει πάνω του το βάρος όλου του σώματός σας. Αντίθετα, πάνω στο ποδήλατο, όλο το βάρος το δέχεται η σέλα, ενώ τα πόδια σας μένουν ασφαλή στα πετάλια.

*Προπονείτε τους πνεύμονές σας
Το ότι εισπνέετε περισσότερο οξυγόνο όσο ποδηλατείτε είναι προφανές. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι πως αυτή η ποσότητα οξυγόνου είναι 10 ολόκληρες φορές μεγαλύτερη από αυτή που θα χρειαζόσασταν αν καθόσαστε μπροστά στην τηλεόρασή σας. Αυτή η αυξημένη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος ενισχύει και την καρδιά σας μακροπρόθεσμα, κάτι που με τη σειρά του σας επιτρέπει σταδιακά να αποκτάτε περισσότερη αντοχή και να ασκείστε όλο και περισσότερο με όλο και λιγότερη προσπάθεια – ένας… καθόλου φαύλος κύκλος υγείας, με άλλα λόγια.

*Καίτε περισσότερο λίπος
Ο μεταβολικός ρυθμός του σώματος, η ικανότητά του δηλαδή και η αποδοτικότητά του στην καύση θερμίδων και λίπους, αυξάνεται όχι μόνο κατά την διάρκεια της ποδηλασίας, αλλά για αρκετές ώρες αργότερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ακόμη και αφού κατεβείτε από τη σέλα, για αρκετή ώρα ο οργανισμός σας θα καίει περισσότερες θερμίδες από το κανονικό – φαινόμενο που μπορείτε να ενισχύετε ακόμη περισσότερο, αν ποδηλατείτε διαλειμματικά, δηλαδή ενσωματώνοντας γρήγορα «σπριντ» στην πορεία σας και δεν κάνετε πετάλι με σταθερά αργό ρυθμό.

*Γλιτώνετε χρήματα
Πόσα πληρώσατε τον τελευταίο μήνα για την βενζίνη του αυτοκινήτου σας ή για άλλο ένα σέρβις ή μια έκτακτη μηχανική βλάβη; Οι δύο (και μη μηχανοκίνητες) ρόδες δίνουν την καλύτερη εναλλακτική για οικονομική μετακίνηση. Μπορεί να απαιτεί λίγο ιδρώτα και λίγες θερμίδες παραπάνω, αλλά σίγουρα δίνει μια μεγάλη ανάσα στο πορτοφόλι σας.

*Δεν ανησυχείτε μήπως δεν βρείτε θέση για παρκάρισμα
Ναι, υπάρχει ο συνεχής κίνδυνος της κλοπής τους, καθώς τα ποδήλατα αποτελούν «λουκούμια» για τους επιτήδειους που θα εντοπίσουν ένα αφύλαχτο ή ανεπαρκώς ασφαλισμένο δίκυκλο στον δρόμο. Ωστόσο, με τις σωστές προφυλάξεις ή με την προϋπόθεση πως στο σπίτι και στην δουλειά σας υπάρχει ασφαλής χώρος για να το αφήνετε, απαλλάσσεστε από τον βραχνά του παρκαρίσματος, που σας ροκανίζει χρόνο, χρήμα και διάθεση καθημερινά. 

*Είναι αγχολυτικό Η απόλυτη αίσθηση ελευθερίας που νιώθετε πάνω στο ποδήλατο κάνει το ποδήλατο… εθιστικό. Θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας, αν ποδηλατείτε καθημερινά για μία εβδομάδα: Θα θέλετε να βρίσκεστε πάνω του όλο και περισσότερο. Αυτό αποδεικνύει πως οι ποδηλάτες απολαμβάνουν περισσότερο την μετακίνησή τους σε σχέση με τους οδηγούς ή τους επιβάτες ΜΜΜ – κάτι που πιστοποίησε και έρευνα του Ινστιτούτου Μεταφορών της Victoria: Οι μελετητές συμπέραναν πως οι ποδηλάτες είναι η πιο ικανοποιημένη ομάδα στις τάξεις των οδηγών μέσων μεταφοράς, ενώ παράλληλα βρέθηκαν με μειωμένα επίπεδα στρες σε σχέση με τους φαν των μηχανοκίνητων μέσων.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου